Majke Srebrenice pozvale institucije BiH da rade na otkrivanju grobnica i identifikaciji žrtava

Preporučujemo

Kao i svakog 11. u mjesecu tako su i danas majke Srebrenice i Podrinja održale mirni skup na Trgu slobode u Tuzli. Približava se 11. juli i još jedna godišnjica, a majke Srebrenice traže od institucija Bosne i Hercegovine da rade na otkrivanju grobnica i identifikaciji žrtava genocida. 

– Neka više ne odugovlače. Znaju se lokacije masovnih grobnica i neka rade na tome. Na sljedećem sastanku Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula znat ćemo koliko trenutno imamo spremnih posmrtnih ostataka za ukop. Do tada očekujemo da će institucije raditi svoj posao i da će otkriti bar jednu masovnu grobnicu – kaže predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice” Nura Begović. 

Majke Srebrenice je pogodila najava dolaska 150 vojnika iz Holandije koji bi se pridružili misiji EUFOR-a u BiH. 

– Za nas je to sramotno. Ko njima može vjerovati? Mi smo bili zaštićena zona Ujedinjenih nacija i počinjen je genocid. Majke su ogorčene i oni su za nas nepoželjni. Neka ih je stid – kaže Begović. 

Podršku majkama Srebrenice danas su pružile članice Odjela za brak i porodicu Medžlisa Islamske zajednice Brčko. Hatma dova je proučena u Čaršijskoj džamiji u Tuzli za duše žrtava genocida koji su u julu 1995. godine počinili pripadnici Vojske i MUP-a RS. 

(RTV GD/RTV TK)

Najnovije

spot_img