Zvornik: Promovisana knjiga Opet ćemo se vidjeti ispod crvene jabuke

Zvornik: Promovisana knjiga Opet ćemo se vidjeti ispod crvene jabuke

110
0
PODIJELI

Prema riječima autora knjige sultan Fatih je najveća ličnost koja je ikada kročila u Bosnu. Ipak, Bošnjaci o njemu imaju skromno znanje. Koliko je ovaj sultan značajan u islamskom svijetu govori i hadis Božijeg poslanika Muhameda a.s. u kojom se najavljuje i potvrđuje njegov dolazak.

Pogrešane su, prema Taljićevim riječima, tvrdnje da je islam u Bosnu donio sultan Fatih, iako je on zaslužan za njegovo širenje. . On je u Bosni zatekao mnogo muslimana, a više više od polovine ukupne teritorije Bosne, računajući i sav Sanžak kao Bosnu, bilo je pod upravom Osmanskog Sultanata.

„Istina je da je sultan Fatih tada zaustavio strašni genocid nad Bošnjacima koji je dugo provođen u strahovitim križarskim ratovima i Bošnjaci bi ubrzo bili istrebljeni s te teritorije Bosne. Sultan Fatih je zaustavio istrebljenje ovog naroda. Šta je tada bila teritorija Bosne i snaga starih Bošnjaka spram sjaja i ukupne veličine Endelusa, u kojem su – nakon 800 godina izgradnje još nedostignute civilizacije – baš tih godina, nestajali i posljednji muslimani u Iberiji. Čudno je da o tome ne pišu ni pomni istraživači genocida nad Bošnjacima „– kazao je Taljić.

 

[widgetkit id=14]

 

Recenzenti romana „Opet ćemo se vidjeti ispod crvene jabuka – Roman o sultanu Fatihu, Bošnjacima i Bosni“ su Ferid Muhić, Izan Mustafić i Šemsudin Salihović.
Roman ima 380 strana. Cijena je 25 KM, plus poštarina. Roman je objavljen u ograničenom tiražu. Možete se nabaviti kontaktiranjem autora na e-mail adresu: ietbih@yahoo.com
i, ili na njegovom profilu na Facebooku ili na mobitel 061 503 158.