Zaseok: „Crni labud“ nikad neće biti zaboravljen (FOTO)

Zaseok: „Crni labud“ nikad neće biti zaboravljen (FOTO)

2739
0
PODIJELI

U Zaseoku je danas, u organizaciji mjesne zajednice, upriličeno obilježavanje 23. godišnjice od pogibije narodnog heroja Mehdina Hodžića – Senada.

„Crni labud“ poginuo je kao vojnik 10. maja 1992. u Zaseoku, gdje je njegovom zaslugom izvojevana jedna od prvih pobjeda buduće Armije RBiH nad agresorskim snagama. U toj akciji kapetan Senad i njegovi saborci zarobili su prvi tenk i samohotku za Armiju BiH. Posthumno je odlikovan Ordenom heroja oslobodilačkog rata i ratnim priznanjem Zlatni ljiljan.

Na mjestu pogibije danas su se okupili saborci, predstavnici lokalne vlasti, Tuzlanskog kantona i Federacije BIH.

Dok su se mnogi predavali i pregovarali sa Srbima, mi smo se ovdje borili. I prije ovog datuma zarobili smo prve pripadnike neprijateljske vojske u Zaseoku, velike količine naoružanja, a 10. maja smo neprijatelju zadali veliki udarac kada je u pitanju ljudstvo, jer su mnogi tog dana ubijeni u Zaseoku. Zarobili smo prvi tenk i samohodku u BIH, ali smo izgubili našeg heroja Mehdina Hodžića, kojeg pripadnici 206. Viteške nikad neće zaboraviti“, kazao je u obraćanju prisutnima predsjednik mjesne zajednice Zaseok Hajrudin Salihović.

Ismet Omerović, prvi čovjek Općine Sapna, istakao je da Mehdin Hodžić nikad neće biti zaboravljen na ovim prostorima.

Trebamo ovu pričati prenositi sa koljena na koljeno, svojoj djeci, svojim unucima, kako se ne bi zaboravilo. Čovjek  koji je dao svoj život za ove prostore i prostore BIH,  to je zaslužio. Njemu dugujemo da svake godine dolazimo na ovo mjesto i obilježavamo 10. maj“, kaže Omerović.

S obzirom da Tuzlanski kanton ima tri narodna heroja, iz Koodinacije boračkih organizacija su poručili da ovakve datume mora obilježavati kanton, a ne mjesna zajednica.

Danas je dan kada je poginuo narodni heroj. Ovo mora da država obilježava, a ne mjesna zajednica. Mi smo se borili da ovakvi datumi uđu u obilježavanje datuma od posebnog značaja za Tuzlanski kanton i ovo mora u narednim godinama voditi  Tuzlanski kanton“, rekao je Fahrudin Hasanović, predstavnik koordinacije boračkih organizacija TK.

U Zaseoku je danas bio i federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević, koji je zahvalio mještanima Zaseoka na svemu što su dali za odbranu jedine nam domovine, te posebno zbog toga što obilježavaju ovakve datume.

Želim da vam čestitam na obilježavanuju ovakvih datuma, onako kako vi to najbolje znate i umijete. Obzirom da sam sve ove godine zajedno sa vama, da nisam ni jednu godinu propustio, iskreno se nadam da svi u BIH znaju današnji datum, znaju ko je bio Senad Hodžić „Crni labud“ i znaju da imaju obavezu da budu ovdje. Hvala vam što obilježavanjem ovakvih datuma nas sa viših nivoa posjećate da nas treba biti više na ovakvim obilježavanjima, ovakvim mjestima“, rekao je Bukvarević.

Predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona Senad Alić istakao je da je 10. maja u Zaseoku vođena osudna bitka za odbranu sjeveroistočne Bosne, a posebno područje općine Sapna.

Na ovaj dan smo ponosni i tužni. Ponosni smo što su naše patriote odbranile mjesnu zajednicu Zaseok, a tužni smo zbog pogibije jednog od najvećih sinova Bosne“, rekao je Alić.

U mjesnoj zajednici Zaseok, u sklopu obilježavanja dana pogibije „Crnog labuda“, danas je upriličen vjerski program, pologanje cvijeća na centralnom spomeniku, kao i posjeta šehidskom mezarju.