Vlada TK usvojila Nacrt zakona o podršci nedovoljno razvijenim općinama

Preporučujemo

U skladu s proklamovanim načelom o ravnomjernom razvoju općina u Tuzlanskom kantonu, jučer je na sjednici Vlade TK utvrđen Nacrt zakona o podršci nedovoljno razvijenim, nerazvijenim i izrazito nerazvijenim općinama, čija primjena bi trebalo da na sistemski način podstakne razvoj nerazvijenih lokalnih zajednica.

Inače, u budžetu kantona su posljednje tri godine planirana sredstva za podršku nižim nivoima vlasti, trenutno je riječ o milion maraka. No, bilo je nužno utvrditi kriterije.

Ministar finansija TK-a Suad Mustajbašić istakao je da su se ta sredstva dijelila bez jasnih kriterija, u zavisnosti od politike.

– Želimo da sva ta diskriminacija nestane i da ove općine koje budu ispunjavale uvjete, konačno dobiju ‘zamah’ u razvoju – istakao je.

Kategorizacija općina izvršena je na način koji je definisala Direkcija za programiranje razvoja. Riječ je o nizu socio-ekonomskih pokazatelja na osnovu kojih je utvrđena lista razvijenosti općina. Prema dokumentu iz 2018.godine, u izuzetno nerazvijene općine spadaju Teočak, Sapna i Čelić, u nerazvijene Kladanj, a u nedovoljno razvijene Doboj Istok.

– Ne postoje nazivi tih općina u ovom zakonu, to je promjenljiva kategorija – kazao je Mustajbašić te izrazio nadu da će Nacrt inicirati da se na nivou FBiH usvoji sličan propis kako bi sve općine koje su nastale poslije rata ili nisu dovoljno razvijene, mogle dobiti stimulaciju države za svoj razvoj.

Održavanjem sjednice Vlade u Teočaku, nastojalo se i simbolično ukazati na opredjeljenje za ravnomjernim razvojem.

Premijer TK Denijal Tulumović istakao je da su i u prethodnim periodima bila izdvajanja za male nerazvijene općine, ali da se tim zakonom sredstva od oko milion KM ostavljaju samo za te općine.

Očekuje se da će se u javnu raspravu o nacrtu ovog zakona u najvećoj mjeri uključiti općine kojih se ovaj propis direktno tiče.

– Na ovaj način dajemo poruku da nerazvijene općine treba prepoznati. Općine koje do sada nismo obišli, svakako su u programu Vlade – istakao je Tulumović.

Na sjednici Vlade u Teočaku utvrđen i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oružju i municiji.

(RTV GLAS DRINE/FENA)

Najnovije

spot_img