UGP Zvornik: “Kula Grad” a ne “Đurđev Grad”

UGP Zvornik: “Kula Grad” a ne “Đurđev Grad”

764
4
PODIJELI
Zvornik

Saopćenjem se oglasilo Udruženje građana povratnika Opštine Zvornik. Saopćenje vam prenosimo u cjelosti.

“Nakon objavljivanja teksta u listu Dnevni avaz, u broju od 12. 10. 2014. godine, u kome se najavljuje «da će «Đurđev grad postati turistička atrakcija» izražavamo najoštriji protest što je za drevnu tvrđavu Kula Grad ili Gornji Grad, u uticajnom bh. mediju upotrijebljen bez saglasnosti Bošnjaka povratnika i ikakvog historijskog uporišta nametnuti  naziv « Đurđev Grad ».

Kula Grad je bila i ostala simbol Zvornika i prvog organizovanog otpora agresiji na našu zemlju, i davanje svakog drugog imena, posebno onoga koje zanemaruje čitave historijske epohe i prisustva drugih osim sada većinskog naroda u zvorničkoj općini, predstavlja veliku uvredu za Bošnjake i poruku da Zvornik nije njihov grad.

Prekrajanje i svojatanje historije prisutno je u svim segmentima života graničnog grada, što je posebno vidiljivo u činjenicama da se u promotivnim materijalima Turističke organizacije Zvornik vrlo malo ili nikako ne pominju vrijedni kulturno-historijski spomenici iz osmanskog perioda poput džamije na Kušlatu ili Kaimijnog turbeta, koje se nalazi baš na Kula Gradu. Također, ne postoji nijedna ulica u gradu koja nosi ime nekog od znamenitih Bošnjaka, čak ni ona Hasana Kaimije kojom se čuveni Zvorničanin svakodnevno kretao idući upravo prema Kula Gradu.

Najavljene « Jerinine staze » i druge sadržaje Bošnjaci povratnici neće nikada prihvatiti, i smatramo da je vrijeme da se, prije konačnog završetka, zaustavi perfidni dvodecenijski proces uklanjanja svih tragova našeg vjekovnog života u gradu na Drini.

Zaprepašteni smo što je ova podvala javnosti izašla baš u « Dnevnom avazu » jedinom printanom mediju iz Federacije koji se prodaje u RS-u i to baš na dan izbora. Smatramo da je autor teksta bio tendeciozan  i u službi onih koji negiraju i Bosnu i Hercegovinu i Bošnjake kao narod.”, stoji su saopćenju.