Učesnici iz svih krajeva BiH danas stižu u Nezuk

Učesnici iz svih krajeva BiH danas stižu u Nezuk

71
0
PODIJELI

Pred sutrašnji polazak „Marša mira“ prema Potočarima, koji u znak pijeteta prema poginulim žrtvama iz „kolone smrti“ u kojoj je u julu 1995. godine ubijeno više od osam hiljada srebreničkih civila dok su pokušavali proboj prema slobodnoj teritoriji BiH, danas se u Nezuku kod Sapne očekuje okupljanje učesnika „Marša“.

Smotra preživjelih

– U popodnevnim satima bit će izvršena smotra preživjelih boraca 28. divizije, nakon čega će biti održan okrugli sto na kome će o događajima iz jula 1995. godine govoriti naši poznati borci, ali i naučni radnici. „Marš“ kreće u jutarnjim satima u utorak, 8. jula, ustaljenom maršrutom, a očekuje se učešće oko 5.000 ljudi, što preživjelih srebreničkih boraca, što građana iz cijele BiH i inozemstva – kazao nam je Muhizin Omerović, potpredsjednik Pododbora za organizaciju ovogodišnjeg „Marša mira“.

On ističe da su svoje učešće na Maršu najavili mnogobrojni pojedinci i grupe, članovi mirovnih organizacija i udruženja iz Francuske, Švicarske, Austrije, Holandije, Velike Britanije, SAD, ali i iz Srbije, Hrvatske, Slovenije itd.

Važna je informacija

– Vrlo važna je informacija da smo uspjeli popraviti dva mosta koje je odnijela voda u nedavnim poplavama i to jedan u Baljkovici i jedan u Glodima, a koji su na trasi kojom se kreće kolona učesnika „Marša“. Prvo prenoćište imat ćemo u Liplju na području Zvornika, a drugo u Mravinjcima kod Konjević-Polja. Veliku podršku i ovoga puta imamo od Oružanih snaga BiH, ali i međunarodnih organizacija – navodi Omerović.

Dolazak učesnika „Marša mira“ u Potočare očekuje se 10. jula u popodnevnim satima, kada bi im se trebali pridružiti i učesnici „Marša“ koji kreću iz Žepe.

U toku kopanje mezara za 175 žrtava

Potočari: Među identificiranima koji će biti ukopani 11. jula je i 13 maloljetnika 

U Memorijalnom centru Potočari u toku je kopanje mezara za 175 do sada identificiranih žrtava genocida iz jula 1995. godine, koje će biti ukopane u okviru obilježavanja 19. godišnjice genocida nad Bošnjacima – potvrdio je za “Avaz” Mersed Smajlović, direktor Memorijalnog centra.

– Kopanje mezara počelo je 4. jula tako da će ovaj posao biti završen narednih dana, odnosno prije ukopa i dženaze 11. jula – kazao je Smajlović.

Smajlović je potvrdio da je među do sada identificiranim žrtvama koje će biti ukopane ove godine 13 maloljetnika.

Do sada je u Memorijalnom centru Potočari konačni smiraj pronašlo 6.066 ubijenih Srebreničana.

(Radio Glas Drine/Dnevni avaz)