U Kalesiji se razgovaralo o problemu dodjele pojoprivrednog zemljišta

U Kalesiji se razgovaralo o problemu dodjele pojoprivrednog zemljišta

56
0
PODIJELI

 

 

Tom prilikom obišao je i firme „Argovis“ i „Spreča“, koje su dobile najviše površine zemljišta na korištenje.
– Ovo je nastavak razgovora koje smo imali u Vladi TK-a. Moramo učiniti sve da ne zakasni jesenja sjetva i da poljoprivrednim proizvođačima omogućimo da ostvare pravo na podsticaj. Drago mi je da sam se uvjerio da je Agrovis počeo da ispunjava nedostatke i obaveze iz ugovora. Da bismo riješili ovaj problem, svi moraju biti zadovoljni i svi moraju popustiti, kazao je ministara Edin Ajanović.

Zadovoljstvo ovom posjetom je iskazao i kalesijski načelnik Rasim Omerović.

– Općini Kalesija i meni kao načelniku je najveći interes da se ta zemlja obrađuje. Mi smo spremni sve učiniti da se iznađe najbolje rješenje. Drago mi je da se i ministar uvjerio da Agrovis dobro radi i da su dobili najveći dio zemljišta koji do sada niko nije koristio i obrađivao. Upravo danas su poslali 18 tona maline za zemlje UN. Farma „Spreča“ je i do sada pokazala da je firma koja će biti nosilac poljoprivrednog razvoja ovog kraja, a vjerujem da se i novi ministar u to uvjerio ovom posjetom, kazao je načelnik Rasim Omerović.

Problem u vezi sa dodjelom zemljišta na području kalesijske općine traje već duže vrijeme. Nekoliko desetina poljoprivrednika je tužilo Općinu Kalesija smatrajući da im je nanesena šteta. Općina Kalesija pak odgovornost prebacuje na Vladu TK-a. Vrijeme koje je pred nama će pokazati ad li će doći do dogovora među svim zainteresiranim stranama i da li će jesenja sjetva biti okončana na vrijeme.

kalesija.com