Teočak: Obilježena 22.godišnjica zločina u Lokanju (FOTO)

Teočak: Obilježena 22.godišnjica zločina u Lokanju (FOTO)

441
1
PODIJELI

Sa tužnim sjećanjem Teočani su jučer (ponedjeljak) evocirali uspomene na 14.juli 1992.godine, dan kada se dogodio najteži zločin ikada počinjen na ovim prostorima. Naime, tog kobnog dana u mjestu Lokanj kod Zvornika srpske paravojne formacije iz zajede presrele su grupu od 120 nenaoruženih muškaraca i tom prilikom uspjele zarobiti njih 69. Istog dana svi su pobijeni na najbrutalniji način.

Oni su tada krenuli kako bi našli spas iz opkoljenog Teočaka. Većina je bila starosne dobi između 22 i 40 godina. Monogi kada su 13.jula krenuli ka Vitinici (opština Zvornik) nadali su se da je to za njih put spasa. Međutim, ni slutili nisu da će za više od polovine njih to biti put bez povratka. Samo oni koji tada nisu vjerovali u predaju uspjeli su se spasiti.

Nakon 11 mjeseci za njihove najmilije je ugašena svaka nada da su živi. Izmasakrirana tijela u raspadajućem stanju isporučena su u vrećama njihovim najmilijim. Husejin Hasanović po odjeći prepoznao je sina Nedžada (22).

-Kada sam otvorio vreću gdje je Nedžad bio imao sam šta i da vidim. Pored njegovog tijela bila je odsječena glava. U džepu sam mu pronašao i hamajliju koju je ponio sa sobom kao zaštitu. Bolna su to sjećanja, teško je o tome pričati pogotovo ako se zna da za zločin još niko nije odgovarao, a kamo li da je kažnjen – kaže Husejin.

Općinska organizacija PŠPB Teočak podnijela je prijavu za zločin kantonalnom tužilaštvu koje je kasnije predmet predalo državnom tužilaštvu. Slučaj se ispituje već duže vrijeme, a porodice i nakon 22 godine nisu dočekale da iko za zločin bude procesuiran.

Godišnjica nevino stradalih Teočana u Lokanju tradicionalno je obilježena učenjev tevhida u centralnoj džamiji i obilaskom šehidskog mezarja gdje su žrtve zločina ukopane.

Enver Džuzdanović

sehidsko mezarje Godisnjica Lokanj godisnjica lokanj1 Husejin sa suprugom P7142629 P7142631