Teočak: Obilježena 20.godišnjica pogibije Hajrudina Mešića

Teočak: Obilježena 20.godišnjica pogibije Hajrudina Mešića

66
0
PODIJELI

Ovaj slavni vojskovođa poginuo je u plemenitoj misiji pokušavajući sa saborcima probiti koridor prema napaćenom narodu Kamenice a odatle dalje ka Srebrenici. Mnogi kažu da je Hajro ostao živ ne bi se desila Srebrenica i genocid 1995.godine.

Poznatiji u narodu kao Kapetan Hajro bio je organizator i vođa otpora protiv agresije na BiH na prostorima ugljevičko-zvorničkog ratišta. Obavljao je niz visokih komandnih dužnosti međi kojima i komandant TO Ugljevik-Teočak i komandant „Prve teočanske brigade“. Dobitnik je najvišeg priznanja „Zlatni ljiljan“ i policijskog odlikovanja „Medalje za hrabrost“. Posthumno je odlikovan Ordenom heroja oslobodilačkog rata i unaprijeđen u čin brigadnog generala.

Saborci i građani Teočaka sa poštovanjem se sjećaju lika i djela Kapetana Hajre. Povodom 20.godišnjice njegove smrti upriličen je okrugli sto o temi „Čudo bosanskog otpora“ gdje je istaknuto kako se prošlost ne smije zaboraviti jer je Teočak na čelu sa Hajrom bio simbol otpora i slobode BiH u proteklom ratu. U školskoj sali priređena je akademija na kojoj su govorili općinski načelnik Tajib Muminović i ratni komandant teočanske brigade Dževad Avdičević koji je nakon Hajrine smrti preuzeo komandnu dužnostu u brigadi.

 

[widgetkit id=11]

Hajrudin Mešić sahranjen je U Sniježnici gdje mu je proučen tehvid i položeno cvijeće na mezar.

 

Enver Džuzdanović