Teočak: Klanjana dženaza profesoru Gazi Husrev-begove medrese Rešidu ef. Bilaliću (FOTO)

Teočak: Klanjana dženaza profesoru Gazi Husrev-begove medrese Rešidu ef. Bilaliću (FOTO)

2434
0
PODIJELI

U srijedu (09.09.2015.godine) na Ahiret je preselio istaknuti profesor Gazi Husrev-begove medrese Rešid ef. Bilalić u svojoj 66.godini života.

Dženaza je klanjana prvo u haremu Begove džamije u Sarajevu, a potom u njegovom rodnom mjestu Bilalići u Teočaku gdje je i ukopan.

Dženazi u Teočaku prisustvovao je veliki broj prijatelja, rodbine i komšija kao i veliki broj uleme, i radnih kolega. Dženazu je predvodio mjesni imam Husnija ef.Mehmedović. Nakon klanjanja obratio se direktor sarajevske Medrese Zijad ef.Ljevaković koji je kazao da je to čovjek koji je mnogo znao o vjeri i koji je uspješno radio u medresi 30 godina predavajući jedan važan predmet vjerovanje, ostavljajući iza sebe veliki broj učenika koji će njegovo znanje nositi i poslije njega.

U svom govoru muftija tuzlanski Vahid ef.Fazlović kazao je kako je Rešid ef.Bilalić bio alim, čovjek velike skromnosti, koji nije težio da istakne svoje veliko znanje. On je zaželio sabur njegovoj bližoj rodbini, dodajući kako je Islamska zajednica u BiH izgubila velikog čovjeka.

Dženazu u haremu Begvove džamije u Sarajevu predvodio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, dok se prigodnim riječima prisutnima obratio dr. Enes Karić, direktor Uprave za nauku i obrazovanje. Dr. Karić je podjestio na rad, dostignuća i bogatu profesorsku karijeru rahmetli prof. Bilalića te istaknuo njegov veliki doprinos radu Gazi Husrev-begove medrese, čiji je svojevremeno bio i direktor, kao i radu Islamske zajednice. Također vrijedi istaknuti da je rahmetli prof. Bilalić svojevremeno bio i jedan od urednika „Zemzema“ i „Preporoda“. On je također radio kao imam, a jedno vrijeme i kao glavni imam MIZ Višegrad.

Profesor Rešid Bilalić je rođen mjestu Bilalići u Teočaku 1950. godine, gdje je danas (četvrtak) nakon ikindija-namaza i ukopan.

 

Tekst i foto: Enver Džuzdanović