Suđenje za zločin u Zvorniku: Oštećena u istrazi navela da ju je silovao Dušan Spasojević

Preporučujemo

Na suđenju za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području Zvornika, pročitani su iskazi oštećene u kojima je navodila da ju je silovao Dušan Spasojević.

Iskazi svjedokinje iz 2016. i 2018. godine pročitani su nakon što je neuropsihijatrica Alma Bravo-Mehmedbašić iznijela nalaz i mišljenje o medicinskoj dokumentaciji oštećene koja je dostavljena Tužilaštvu BiH iz Švicarske putem međunarodne pravne pomoći.

Na nalaz vještakinje prigovarao je Spasojevićev branilac Nenad Rubež jer Bravo-Mehmedbašić nije imala kompletnu medicinsku dokumentaciju o zdravstvenom stanju oštećene, te jer nije s njom obavila razgovor, odnosno nije je pregledala.

“Vijeće je prihvatilo psihijatrijsko vještačenje Alme Bravo-Mehmedbašić zajedno s medicinskom dokumentacijom koju je dostavilo Tužilaštvo putem međunarodne pravne pomoći”, kazala je Jasmina Ćosić-Dedović, predsjedavajuća Vijeća Suda BiH.

Neuropsihijatrica Bravo-Mehmedbašić je rekla da je izvršila vještačenje medicinske dokumentacije zaštićene svjedokinje “A”, utvrdivši da bi se njenim svjedočenjem pogoršalo njeno psihičko stanje, te da nije sposobna da pristupi na Sud i dâ izjavu.

Nakon prihvaćanja nalaza neuropsihijatrice, Sud je prihvatio prijedlog Tužilaštva BiH da se pročitaju iskazi oštećene.

Tužilaštvo BiH tereti Dušana Spasojevića da je, kao pripadnik Teritorijalne odbrane (TO) u Malešiću, 27. maja 1992. silovao zaštićenu svjedokinju “A”. Prema optužnici, on je ušao u učionicu i izveo svjedokinju “A” pod izgovorom da donesu hranu za njenu bebu, a potom ju je silovao iza škole.

U iskazu iz 2016. godine, koji je u sudnici pročitala tužiteljica Tužilaštva BiH Zorica Đurđević, svjedokinja je navela da je Dušan Spasojević došao u školu u Malešiću, u kojoj su se nalazile žene i djeca, i kazao joj da ostavi dijete i da krene s njim.

Naglasila je da je Spasojevića poznavala odranije jer je mjesec dana prije dolazio naoružan u njenu kuću s Perom također iz Malešića, te da joj je muž rekao njegovo ime.

“Bila sam svjesna da me vodi da me ubije ili siluje”, kazala je svjedokinja, dodavši da joj je govorio da ne smije da plače, te da će joj biti lijepo s njim.

Dodala je da ju je odveo “do neke trave i naredio joj da se raspremi”.

“Tu me je silovao, iživljavao se na meni… Cijelo vrijeme sam mislila na dijete”, izjavila je svjedokinja u istrazi 2016. godine.

Dodala je da ju je poslije silovanja vratio u školu, gdje je svekrvi kazala da ju je silovao Dušan Spasojević.

U iskazu koji je dala 2018. godine u Tuzli svjedokinja je rekla da se sjetila novih detalja o kojima nije govorila 2016. u Ambasadi BiH u Švicarskoj.

Ispričala je da je trojici Srba u Malešiću kazala da ju je silovao Dušan Spasojević, te da su oni rekli: “Šta ima veze, to si radila s mužem.”

Svjedokinja je u istrazi 2018. navela da traži krivično gonjenje i postavlja imovinskopravni zahtjev.

Nastavak suđenja zakazan je za 21. februar.

(RTV GLAS DRINE/DETEKTOR.BA)

Najnovije

spot_img