Škola u Srebrenici više se ne zove “Petar Petrović Njegoš”

Škola u Srebrenici više se ne zove “Petar Petrović Njegoš”

44
0
PODIJELI

Izmjena naziva uslijedila je nakon što je 170 roditelja bošnjačkih učenika potpisalo peticiju u kojoj je, osim izmjene naziva, traženo još nekoliko dopuna.

“Školski odbor je jednoglasno prihvatio izmjenu imena škole, a to je potvrdilo i entitetsko resorno ministarstvo. Osim toga, udovoljeno je i ostalim zahtjevima koje smo iznijeli u peticiji. Uveden je set nacionalnih predmeta i sada bošnjačka djeca rade po programu osnovnog obrazovanja Tuzlanskog kantona. Novi je direktor škole u Srebrenici, a njegov pomoćnik je Bošnjak. Smatramo da se sada nastava odvija na zadovoljstvo svih, a posebno nas potpisnika peticije”, rekao je Alija Tabaković, jedan od potpisnika peticije.

Ipak, neki u Srebrenici se protive izmjenama u osnovnom obrazovanju, tvrdeći da nije trebalo da se mijenja i naziv škole. Tabaković kaže da je raniji naziv vrijeđao Bošnjake, a novi naziv ne bi trebao nikoga da iritira.

“Sada je u osnovnim školama i područnim odjeljenjima učenika Bošnjaka 226, a Srba 176. Svoje zahtjeve smo iznijeli, ne što smo sada većina, nego je sve bilo u okvirima zakonskih odredbi”, napominje Tabaković.