Sjećanje na zločin : Upriličena posjeta Domu kulutre u Pilici, u Klisi održano tradicionalno okupljanje (FOTO)

Preporučujemo

Posjetom Domu kulture u Pilici, te okupljanjem u mjestu Klisa danas je nastavljeno obilježavanje 27.godišnjice zločina nad Bošnjacima Zvornika. Oronuli zidovi nekadašnjeg Doma kulutre u Pilici, na kojima još stoje tragovi metaka i ove godine dočekale su porodice zvorničkih žrtava. U tom prostoru, prije 27 godina, boravili su zarobljeni Bošnjaci Zvornika, civili koji su odvedeni sa lokacije Bijeli Potok 1.juna 1992.godine. Prema podacima porodica zarobljenih i nestalih lica općine Zvornik, njih više od 670 ubijeno je na više lokacija u Zvorniku. U Domu kuluture danas je položeno cvijeće i poučena fatiha za nevine zvorničke žrtve.

“Klišanska noć straha i neizvjesnosti” postala je tradicionalno okupljanje na kojima se preživjeli sjećaju noći koja je predhodila Bijelom Potoku i odvođenju više od 670 Bošnjaka. Tog dana, prema svjedočenju preživjelih, u Klisi se nalazilo svo stanovništvo iz susjednih sela. Bila je to besana noć, u kojoj su s pravom strahovali šta će se dogoditi nakon nje. Dan poslije, svi su dovedeni na Bijeli Potok, muškarci su na kamionima odveženi prema Zvorniku, a djeca i žene prema Memićima.

Prigodan program u Klisi je večeras izveli su imami  Medžlisa islamske zajednice Zvornik, pročitana su imena ubijenih, a u ime porodica žrtava obratila se Zedina Muratović koja je pročitala literarni sastav o posljednjem susretu sa svojim djedom na Bijelom Potoku.

Najnovije

spot_img