Semir Hadžić porijeklom iz Zvornika najbolji na SaMED-u

Preporučujemo

Na ceremoniji zatvaranja Internacionalnog kongresa studenata medicine SaMED održanoj u Sarajevu, za najbolji studentski naučno-istraživački rad iz oblasti ginekologije i pedijatrije odabran je rad tuzlanskog studenta medicine Semira Hadžića pod naslovom „Adolescent Pregnancies: Five Year Retrospective Analysis“.

Rad se bavi problemom maloljetničkih trudnoća u Tuzlanskom kantonu sa osvrtom na proteklih pet godina. Kako kaže Hadžić, motivacija za istraživanje ove teme rodila se tokom rada na organizaciji okruglog stola „Prevencija maloljetničkih trudnoća“ kojeg su organizovali Klinika za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Tuzla i Udruženje ginekologa i perinatologa TK. „U proteklih pet godina 360 maloljetnica bilo je u drugom stanju, od kojih je 302 rodilo. Šokantan podatak je da su najmlađe porodilje u 2014. i 2015. godini imale samo 14 godina.“ istakao je Hadžić dodavši da je jedini način prevencije detabuizacija ovog problema i adekvatna edukacija, čiji bi najbolji vid bio uvođenje obaveznog predmeta o reproduktivnom zdravlju u srednje škole.

 

Klinika za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Tuzla, na čelu sa prof. dr. Dženitom Ljucom trenutno radi na implementaciji projekta uvođenja jednog takvog predmeta kao nastavak aktivnosti proizašlih iz okruglog stola „Prevencija maloljetničkih trudnoća“ koji je održan u oktobru prošle godine

„Želio bih se zahvaliti svojoj mentorici prof.dr. Dženiti Ljuci na prenesenom znanju, savjetima i podršci, te koautorima Kenani Ljuci i Amiru Bećiroviću na doprinosu u pisanju ovog rada.“ kazao je Semir Hadžić.

Semir Hadžić je student Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, višestruko nagrađivan za svoj naučno-istraživački rad. Još kao srednjoškolac, svojim projektom AB0 Donor ponudio je rješenje za problem deficita krvi, osvojivši drugo mjesto na takmičenju inovatorstva Open ideas for Balkan u organizaciji Fondacije Dokukino. S navedenom idejom predstavljao je Bosnu i Hercegovinu na World Summit Award 2015 gdje je njegova ideja proglašena najboljom inovacijom iz oblasti zdravstva iz Bosne i Hercegovine. U slobodno vrijeme se neformalno obrazuje te bavi društvenim aktivizmom.

Ovaj budući ljekar je inače, sin jednog od najvećih bosanskih sinova Senahida Hadžića zvanog Doktor iz Kula grada kod Zvornika.

Najnovije

spot_img