Rekonstrukcija eksplozije u Zvorniku: Koban bio udar vozila u točilicu za gas

Rekonstrukcija eksplozije u Zvorniku: Koban bio udar vozila u točilicu za gas

677
0
PODIJELI

U stravičnoj eksploziji na pumpi nedaleko od graničnog prijelaza Šepak kod Zvornika, jedna osoba je nastradala dok je više povrijeđeno. Detonaciju je izazvala havarija na točilici za plin usljed čega se ispustilo oko 25.000 litara gasa. 

Da li je tragedija mogla biti izbjegnuta i ko je odgovoran za eksploziju, neka su od pitanja na koja zasad nema odgovora.

Srbijanski “Blic.rs” je u međuvremenu napravio rekonstrukciju događaja.

Muškarac, čiji identitet nije saopćen, ušao je u svoj automobil parkiran nedaleko od pumpe. Čim je sjeo, vozilo je krenulo u rikverc. Prema riječima očevidaca, prešlo je preko ivičnjaka i udarilo u točilicu za gas. Taj trenutak, ispostavit će se kasnije, bio je okidač za katastrofu.

Svjedoci su primjetili da je cijev za točenje plina oštećena, a da se u vazduh ispušta velika količina gasa. Osim plina, najvjerovatnije je došlo i do curenja azota, jer se samo nekoliko minuta kasnije napravila prava dimna zavjesa bjele boje.

Budući da je plin gas koji nema boju te u vazduhu nije vidljiv golim okom, pretpostavlja se da je bijela supstanca ispuštena u vazduh zapravo bio azot.

Stakla na pumpi počela su da se lede. Vrata više nije bilo moguće otvoriti, tako da su radnici praktično ostali zarobljeni na pumpi. Dosjetili su se da odu do stražnjeg dijela objekta, gde su polomili prozor i, zahvaljujući srećnim spletom okolnosti i pribranosti, izašli napolje. Odmah su otrčali u šumu.

Sve veći broj građana zastajkivao je da vidi šta se to dešava na pumpi “Nešković”. Kako je moguće da niko nije alarmirao neku od hitnih službi ili makar zaustavi saobraćaj i skloni ljude na bezbjednu udaljenost, ostala je misterija.

Iz gustog bijelog dima počeo je da dopire zvuk turiranja automobila. Očevici su ispričali da je zvučalo kao da neko dodaje gas. A onda, prasak! Vatra, dim, prašina i ljudi koji pomahnitalo bježe.