Problemi u Memorijalnom centru u Gornjoj Kalesiji – dio nišana nakaradno postavljen

Problemi u Memorijalnom centru u Gornjoj Kalesiji – dio nišana nakaradno postavljen

58
0
PODIJELI

Predsjednik Udruženja Ahmet Grahić je kazao da iako je bilo planirno da 80 nišana bude postavljeno do 1. juna tekuće godine to nije urađeno, a i dio koji je završen urađen je nakaradno.

Takođe, neki nišani su samo spušteni pored grobnih mjesta i tako stoje mjesecima.

Nišane je postavljala firma iz Živinica, koja je kasnije taj posao prespustila drugom preduzeću iz Kladnja. Sve je to finansirala Vlada TK, ali nikada niko nije došao u kontrolu onoga što je, odnosno nije urađeno onako kako je planirano.

 

[widgetkit id=18]

 

Na licima članova porodica zarobljenih i nestalih lica Općine Zvornik danas se mogla vidjeti nevjerica. Suznih očiju svoje ogorčenje iznijela je Ismeta Okanović iz Grbavaca, koja je na početku agresije ostala bez sina i muža koje nikada nije pronašla.

Potpredsjednik Udruženja Mevludin Lupić upozorio je na zastoj u procesu traženja nestalih u Zvorniku.  Kako je kazao predstavnici Udruženja raspolažu sa pouzdanim podacima za dvije lokacije gdje bi se mogle nalaziti masovne grobnice o čemu su upoznali i nadležne državne institucije, ali od njih još nikakav odgovor nisu dobili.

Na području Općine Zvornik još se traga za oko 500 nestalih osoba.

 

Video prilog iz Kalesije možete pogledati sutra na našoj web stranici.