Poruke mržnje na mezarju i džamiji u Zvorniku i Bijeljini

Preporučujemo

Povodom događaja koji su proteklih dana uznemirili muslimane u Bijeljini i Zvorniku oglasilo se Muftijstvo tuzlansko saopćenjem za javnost.

“Najoštrije osuđujemo kontinuirane napade na imovinu Islamske zajednice, te govor mržnje i zastrašivanje vjernika. U posljednje vrijeme je zabilježeno nekoliko takvih uznemirujućih događaja u Bijeljini i Zvorniku”, saopćili su.

Najprije su u noćnim satima 7. juna 2019. godine, u gradskom mezarju Kazanbašča u Zvorniku, nepoznate osobe porušile četiri nišana, te je načinjena značajna materijalna šteta, a nišani su potpuno uništeni ili u znatnoj mjeri oštećeni.

“Nepoznate osobe su 11. i 12. juna 2019. godine na oglasnoj tabli ispred Atik džamije u Bijeljini, na ulaznim vratima u harem džamije i na ulaznim vratima službenih prostorija Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina, postavili uvredljive i prijeteće letke. Na lecima su nacrtani nož i žica, te ispisano ‘Srebrenica’, postavljen je letak na kojem je mapa Kosova s natpisom ‘Otadžbina je ovo Srbina’ i letak sa likovima, među kojima je i lik Draže Mihailovića, s natpisom ‘Naši preci padoše davno, ime ti Srbijo postade slavno'”, naveli su.

O navedenim događajima u Bijeljini i Zvorniku, kažu, obaviještene su policijske uprave u ovim gradovima.

“Ovim povodom zahtijevamo da nadležne institucije u Bosni i Hercegovini pokažu odgovoran pristup u sprječavanju djela kojima se nanosi šteta i bol građanima, uništava imovina Islamske zajednice, ispoljavaju govor mržnje i prijetnje, izaziva nacionalna, rasna i vjerska mržnja, razdor i netrpeljivost (što je kažnjivo članom 145a Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine), odnosno javno izaziva i podstiče nasilje i mržnja (što je kažnjivo članom 359. Krivičnog zakona Republike Srpske).
Pozivamo organe koji su zaduženi da osiguraju pravo svim građanima na miran i slobodan život da se odgovorno angažiraju i poduzmu efektivne mjere kojima će preduprijediti ovakve događaje”, ističu iz Tuzlanskog muftijstva.

Džematlije u Bijeljini i Zvorniku pozivaju da se ne plaše ovakvih zastrašivanja kojih je bilo i ranije. Apeluju na sve da budu uz ljude koji žele u svojim domovima i džematima mirno živjeti, zajedno sa svojim komšijama.

Najnovije

spot_img