Politička pijaca: Ko će činiti novu Vladu Tuzlanskog kantona

Politička pijaca: Ko će činiti novu Vladu Tuzlanskog kantona

65
0
PODIJELI

Trgovina na političkoj pijaci u Tuzlanskom kantonu, koja traje već nekoliko mjeseci i u kojoj je trgovao svako sa svakim, ovih dana doživjela je svoju kulminaciju, piše Bportal.

U izjavama koje daju medijima svi će reći da je sve što rade u ‘interesu građana i kantona’, a počesto i naroda. No i maloj djeci je jasno da iza iznenadnih promjena ‘principijelnih stavova’ stoje stranački i(li) lični interesi.

Ispostavilo se da je SDP trgovao bolje od SDA. Već uspostavljena koalicija 22 zastupnika okupljenih oko SDA, koja je već bila odredila mandatara i raspored ministarstava u novoj Vladi, raspala se preko noći.

Prvo je ‘iskočila’ Stranka za BiH, zatim BPS, pa HDZ, a po svemu sudeći i NS RzB će se vratiti u zagrljaj SDP-u. Sve ove stranke su koliko jučer glasale (više puta) za smjenu SDP-ove Vlade i premijera Čauševića. Sutra će ponovo biti njihovi/njegovi koalicioni partneri.

Najviše će, kako stvari stoje, profitirati BPS. Barem kratkoročno. Stranka koja ima dva zastupnika u Skupštini TK imat će četiri ministra u novoj Vladi. To je danas potvrdio zastupnik ove stranke Mirsad Selimović. U razgovorima sa SDA nuđene su im dvije pozicije.

Besim Imamović iz Stranke za BiH, tvrdi da nova Vlada ‘u najvećem procentu mora biti Vlada eksperata’. Ova stranka, prema trenutnim informacijama, neće imati svojih ministara u Vladi, već je tražila da njenim kadrovima pripadnu neka od javnih preduzeća, zavoda, direkcija…

SDP će zadržati premijera i imat će još četiri ministra, dakle 5 od 13 članova Vlade. HDZ će dobiti jedno ministarstvo, kao, najvjerovatnije, i SBB, dok bi NS RzB, ukoliko postigne sporazum s novom većinom, zadržao dvije pozicije u Vladi.

Inače, do trenutka pisanja ovog teksta još niko nije promijenio stavove.

Kako imenovati Vladu?

Sama procedura imenovanja nove Vlade nije baš najjasnija, što potvrđuje i šef poslaničkog Kluba SDP-a Dževad Hadžić.

-S obzirom na to da je ranijoj vladi izglasano nepovjerenje, da je zatim smijenjena, da su nakon toga izvršene i pojedinačne smjene ministara, te da postoji i pokrenuto pitanje vitalnog nacionalnog interesa hrvatskog naroda, smatramo da je najjednostavnije rješenje imenovanje nove vlade, kazao je on.