Podignuta optužnica za zločin protiv čovječnosti u Zvorniku

Podignuta optužnica za zločin protiv čovječnosti u Zvorniku

487
0
PODIJELI

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv Cvijana Tomanića (1966) iz Zvornika zbog zločina protiv čovječnosti počiunjenog nad nad žrtvama bošnjačke i albanske nacionalnosti u mjestu Glumina kod Zvornika, 1992. godine.

– Optuženi se tereti da je u okviru širokog i sistematičnog napada VRS usmjerenog na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Zvornika, u svojstvu pripadnika VRS, postupao protivno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Optuženi Tomanić se tereti da je pucanjem iz pištolja ubio civila albanske nacionalnosti te naredio preostalim civilima, među kojima je bilo i maloljetnih osoba, da ukopaju njegovo tijelo.

On se također tereti i za odvođenje u nepoznatom pravcu dvojice civila bošnjačke nacionalnosti, kojima se gubi svaki trag, nakon čega su njihovi posmrtni ostaci ekshumirani iz masovne grobnice Crni Vrh kraj Zvornika.

Tužiteljstvo BiH će navode optužnice dokazivati pozivanjem 28 svjedoka od čega su za šest svjedoka predviđene mjere zaštite, kao i prilaganjem više od 200 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.