Počeli „Teočanski dani otpora”: Ne smije se zaboraviti herojska borba „Teočanskih lavova“...

Počeli „Teočanski dani otpora”: Ne smije se zaboraviti herojska borba „Teočanskih lavova“ (FOTO)

170
0
PODIJELI

U znak sjećanja na herojsku odbranu Teočaka u Oslobodilačkom ratu ’92-95.godina započela je tradicionalna manifestacija „Teočanski dani otpora“.

Prvog dana manifestacije održana je svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj je podsjećeno da su se tokom jula 1992.godine Teočani odlučno suprostavili daleko naoružanijem neprijatelju čime je započeo historijski hod „Teočanskih lavova“. U želji da se odbrani ova teritorija svoje živote dao je 341 borac 255. Slavne brdske brigade na čijem se čelu nalazio Dževad Avdičević.

-Radostan sam i ponosan što sam bio komandant te brigade koja neprijatelju nije dozvolila da zauzme ovu teritoriju i učini ono najgore, pokolj koji je priželjkivao. S druge strane sam razočaran u pripadnike te iste brigade što to danas ne cijene puno jer se ne smije zaboraviti naša herojska borba– kaže Avdičević.

Nakon svečane sjednice OV delegacije boračkih udruženja, Općine i Udruženja žena obišle su šehidska mezarja u Centru i Sniježnici i tom prilikom položile cvijeće na spomen-obilježja.

Enver Džuzdanović

1 2 3 4 5 6 7 8 910