Ovih deset lica je osumnjičeno za ratni zločin nad Teočanima u Lokanju

Ovih deset lica je osumnjičeno za ratni zločin nad Teočanima u Lokanju

345
4
PODIJELI

Po nalogu Tužilaštva BiH, rano jutros na području opština Zvornik, Bijeljina i Ugljevik, provedena je akcija u kojoj je više desetina policijskih službenika SIPA djelovalo po uputstvima tužioca i izvršilo lišenje slobode ukupno 10 lica, osumnjičenih za ratne zločine počinjene 1992. godine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti na području Zvornika.
Ove osobe su pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičene su da su 14. jula 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv bošnjačkog civilnog stanovništva, počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. u vezi sa članovima 180 i 29. Krivičnog zakona BiH.

Oni su osumnjičeni da su kao visoki zvaničnici policijskih i vojnih struktura, planirali, rukovodili i nadzirali operacije i aktivnosti, te zajedno sa ostalim pripadnicima vojnih snaga,  sudjelovali u masovnom progonu, stanovništva bošnjačke nacionalnosti u širem području sela Lokanj, opština Zvornik, te na taj način počinili progon oko stotinudvadeset civila, među kojim je bilo djece i žena.

Nakon progona,  žrtve su odvodili u kolonama na različite lokalitete i mjesta zatočenja, gdje su mučene i zlostavljane na različite načine, a u više navrata izdvajanjima po grupama vršeno je masovno strijeljenje zarobljenih civila i ubijeno je više od 67 žrtava.

Slobode su lišeni Goran Maksimović (1953), Ljiljan Mitrović (1962), Radivoje Đorđić (1960), Slavko Perić (1966), Vujović Mile (1971), Drašković Vukašin (1973), Stevanović Gojko (1967), Cvjetko Popadić (1952), Lazarević Rajo (1946) i Manojlović Mićo (1962).

U ovom predmetu rađena je opsežna istraga Tužilaštva BiH u saradanji sa policijskim agencijama SIPA i F MUP-om, radi se o predmetu koji je u okviru Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina zbog kompleksnosti preuzet od Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Osumnjičeni koji su lišeni slobode bit će u zakonskom roku predati postupajućem tužiocu, koji će ih ispitati i nakon toga odlučiti o podnošenju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane, kažese u saopštenju Tužilaštva BiH.