Općine Teočak i Sapna: Opsanost od mina i dalje prisutna

Općine Teočak i Sapna: Opsanost od mina i dalje prisutna

89
0
PODIJELI

Na području opština Teočak i Sapna odrasli i djeca još uvijek se kreću pored minski sumnjivih površina dok obavljaju svakodnevne poslove.

Iz nevladine organizacije „Posavina bez  mina“ apeluju na svo stanovništvo, a naročito djecu i sve ostale koji žive ili rade u blizini miniranih područja da ne zalaze u rizično područje i da ne uništavaju ili ukljanjaju minske znakove.

Osamnaest godina nakon završetka ratnih sukoba, Bosna i Hercegovina se i dalje suočava sa velikim problemom zaostalih mina i neekspolodiranih ubojnih sredstava.

Od završetka rata u Bosni i Hercegovini, 1726 osoba je stradalo od mina, a većina stradanja se desila zbog nepoštivanja minskih oznaka i ulaska u minski sumnjiva područja.

Milion i 218 hiljada kvadratnih metara teritorije BIH je još uvijek zagađeno minama.

Nakon poplava koje su zadesile našu zemlju u maju ove godine, postoji realna opasnost da je došlo do pomjeranja mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava, naročito u područjima koja su bila poplavljena ili pogođena klizištima.

Ako primjetitie da je neko uklonio oznaku minski sumnjive površine ili primjetite mine, ne prilazite tom području i nazovite broj 121.

Projekat upoznavanja na opasnost od mina u opštinama Sapna i Teočak implementira nevladina organizacija Posavina bez mina, a emitovanje ove poruke omogućio je UNDP BIH.