PODIJELI

Jučer je u Općinskoj sali za sjednice održana druga ovogodišnja Skupština Fudbalskog kluba “Sapna”. Na dnevnom redu su se našle samo tri tačke i to:
1. Informacija o radu kluba za period od 03.05. do 15.09.2017.godine,
2. Informacija o finansijskom poslovanju za period od 01.01. do 15.09.2017.godine i
3.Plan aktivnosti u narednom periodu.

Po prvoj tački dnevnog reda, Uprava kluba je informisala članove Skupštine o provedenim aktivnostima u periodu od održavanja posljednje Skupštine na kojoj je donesena odluka o ponovnom aktiviranju rada fudbalskog kluba.

U Informaciji je navedeno da su sve aktivnosti neophodne za ponovno oživljavanje i normalno takmičenje fudbalskog kluba, uspješno obavljene. Uspješno je izvršena prijava na općinski Javni poziv za sufinansiranje udruženja građana iz oblasti kulture i sporta te sa Općinom Sapna potpisan sporazum o sufinansiranju.

Izvršene su sve neophodne administrativne radnje oko ponovnog aktiviranja bankovnog računa čime je klubu omogućeno normalno finansijsko poslovanje. Pripremljena je neophodna dokumentacija i podnesen zahtjev za preregistraciju kluba, odnosno izvršena prijava promjena u Registru udruženja kod nadležnog ministarstva u Vladi TK-a. Vođene su aktivnosti oko sanacije i uređenja fudbalskog stadiona a zahvaljujući Općini Sapna, koja je sve to finansijski podržala i JKP Sapna koja je sve te poslove uradila, renovirane su svlačionice, popravljena ograda oko igrališta, prokopani odvodni kanali, popravljene prskalice, postavljene nove mreže iza golova, ofarbani golovi i jarboli, postavljene zastave, sanirane klupe za rezervne igrače, poravnjan i uvaljan teren itd.

Nakon odabira trenera, dana 19.07.2017.godine izvršeno je okupljanje zainteresovanih igrača a na okupljanje se odazvalo više od 20 omladinaca. Već sutredan je započeo trenažni proces, tokom kojeg se broj igrača konstantno povećavao. Zahvaljujući donatorima, obezbjeđena su tri kompleta sportske opreme (dresovi i šorcevi), 25 pari trenerki i nekoliko lopti a druga potrebna sportska oprema i rekviziti su nabavavljeni iz vlastitih sredstava. Blagovremeno je izvršena prijava kluba za takmičenje.

Tokom trenažnog procesa ekipa je odigrala 4 pripremne utakmice i to: FK “Sapna” – “Veterani Sapne” 1:2, FK “Podrinje” Janja – FK “Sapna” 6:2, FK “Memići” – FK “Sapna” 2:2 i FK “Rainci” – FK “Sapna” 2:0. Pred početak takmičarske sezone u Nogometnom savezu TK-a, izvršena je registracija većeg dijela igrača a kasnije i svih ostalih igrača čime su se stekli uslovi za ligaški početak takmičenja.

Predstavnici kluba učestovali su na sastanku koji je organizovalo rukovodstvo III kantonalne lige – Istok, na kojem je izvršeno žrijebanje ekipa i određen termin početka takmičenja. Prvu prvenstvenu utakmicu u takmičarskoj sezoni 2017/2018.godine, FK “Sapna” je odigrao 26.08.2017.godine u Sapni protiv ekipe NK “Mladost” Gornja Tuzla i ostvario pobjedu rezultatom 1:0. U drugom kolu, FK “Sapna” , ponovno kao domaćin, savladao je FK “Spreča” iz Donjih Rainaca takođe sa 1:0 a u trećem kolu na gostovanju u Vukovijama protiv ekipe FK “Krušik”, naš tim je poražen rezultatom 2:3. FK “Sapna” trenutno ima 41 registrovanog igrača a od prvog okupljanja do sada, pored pomenutih odigranih utakmica, održano je 24 treninga na kojima je prisustvovalou prosjeku po 25 igrača.

Informacija o radu je jednoglasno prihvaćena uz primjedbu da se Upravni odbor treba češće sastajati i donositi smjernice i odluke oko daljih aktivnosti.

Pod drugom tačkom dnevnog reda, Upravni odbor je informisao prisutne o finansijskom poslovanju u dosadašnjem toku 2017.godine.
Prihodovnu stranu sačinjavala su sredstva koja su se zatekla na računu u iznosu od 2,27 KM te potpora Općine Sapna u iznosu od 6.000,00 KM.
Razhodi su se odnosili na nabavku sportske opreme u iznosu od 2.080,00 KM, Troškove nabavke legitimacija, evidencijskih kartona, licenci, izradu fotografija, te članarine i registracije igrača u iznosu od 666,00 KM, troškovi za razne takse 75,00 KM, troškove prijevoza i goriva za utakmice u iznosu od 370,00 KM, troškovi nabavke pića i hrane za utakmice u iznosu od 416,80 KM, naknade za sudije i delegata za prvenstvene utakmice u iznosu od 300,00 KM, knjigovodstvene usluge u iznosu od 50,00 KM, bankarske provizije 29,50 KM, troškove izdavanja brisovnice iz FS Zvornik u iznosu od 50,00 KM, te za nabavku druge potrebne opreme (medicinski materijal, torbe i dr.) u iznosu od 103,60 KM. U proteklom periodu ostvareni su prihodi u iznosu od 6.002,27 KM a za isti period ostvareni su razhodi u iznosu od 4.140,90 KM. Trenutno klub raspolaže sa 1.861,37 KM.
Naglašeno je da sa trenutnim sredstvima klub ne može pokriti sve potrebne troškove do kraja polusezone te da se moraju iznaći i drugi načini finansiranja kako bi se omogućilo normalno funkcionisanje a posebno kako bi se izvršila bilo kakva nadoknada za prevoz igračima koji dolaze na treninge i utakmice iz udaljenijih mjesta.

Informacija o finansijskom poslovanju je jednoglasno usvojena.

Nakon informacija o radu i finansijskom poslovanju pod trećom tačkom dnevnog reda Uprava kluba je iznijela poteškoće u radu koje su ih pratile u prethodnom periodu, te zatražila pomoć i uključivanje svih relevanstnih ljudi i institucija kako bi se te poteškoće otklonile. Posebno se to odnosilo na aktivnije učešće većeg broja osoba oko samih organizacija utakmica i iznalaženje dodatnih načina finansiranja kluba.

Nakon mnogo konstruktivnih diskusija doneseni su slijedeći zaključci:
1. Skupština FK “Sapna” daje punu podršku Upravnom odboru i igračima FK “Sapna” u daljem radu,
2. Zadužuje se Upravni odbor FK “Sapna” da u najskorije vrijeme sačini i imenuje “Odbor za organizaciju utakmica” koji će činiti najmanje 10 (i više) osoba, a koji će biti zaduženi za obavljanje svih organizacijskih poslova kako domaćih tako i gostujućih utakmica.
3. Zadužuje se Upravni odbor da u najskorije vrijeme izradi godišnje članske kartice koje će se zadužiti svim članovima Uprave i Skupštine i distribuirati navijačima i simpatizerima kluba ali i građanima te na taj način obezbjedio određeni dio finansijskih sredstava.
4. Zadužuje se Upravni odbor da sačini spisak pojedinaca (članova Skupštine i drugih građana) koji će se u najskorije vrijeme obići i kojima će biti ponuđeno da svojim ličnim sredstvima finansijski pomognu daljem radu kluba.
5. Zadužuje se Upravni odbor da uputi pismene zahtjeve za finansijsku pomoć svim institucijama i privrednim društvima na prostoru općine Sapna. 

Takođe donesen je i zaključak da ekipa do kraja jesenjeg djela sezone pokuša izboriti što bolje rezultate i plasman na tabeli a da se tokom zimske pauze obezbjede uslovi i neophodna sredstva za pokušaj osvajanja prvog mjesta u ligi i plasman u viši rang takmičenja.

Tekst i foto: Zikret Mustafić