Obnovljeno dovište “Orlić” iznad Hajvaza

Obnovljeno dovište “Orlić” iznad Hajvaza

141
0
PODIJELI

Bilo je impresivno vidjeti kolone vjernika koje su se u subotnje prijepodne 30. avgusta 2014. godine iz više pravaca nekadašnjim Pašinim putem kretale prema dovištu na Orliću (602 m.n.m), visu odakle se pruža impozantan pogled na doline Spreče, Drine i Sapne, i na planinski masiv Majevice s jedne strane i na planine srednjeg Podrinja, od Udrča i Velje glave do Borogova i Konjuha s druge strane.

Poznato je da tradicija održavanja dovišta na širem području Orlića dopire duboko u prošlost, po nekim predanjima sve do doba čuvenog Ajvaz-dededa bi njihovo održavanje bilo zabranjeno prije nekih 65 godina od tadašnjih vlasti. Inicijativom grupe entuzijasta iz ovog kraja i uz podršku čelnih ljudi Medžlisa Islamske zajednice Kalesija i Zvornik manifestacija je obnovljena 2012. godine, da bi ove godine 3. po redu manifestacija dobila skoro sve sadržaje karakteristične za ovakve manifestacije.

U ime Organizacionog odbora Kulturno-vjerske manifestacije “Dovište Orlić – Pašin put 2014” prisutnima je dobrodošlicu poželio Dževad Tosunbegović, nakon čega je Mujo Hadžiomerović, u ulozi predsjednika Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda manjeg bosanskohercegovačkog entiteta, upoznao prisutne sa izuzetno značajnom problematikom zaštite bošnjačke imovine u tom entitetu, vezano za zakonska rješenja koje su vlasti tog entiteta donijele i koja mogu dovesti do masovnog oduzimanja zemljišta Bošnjacima.

Slijedio je vjerski program koji su izveli imami iz Medžlisa Islamske zajednice Kalesija i Zvornik.
Proučen je Jasin i izveden prigodni program uz ilahije, koje su odjekivale padinama Orlića, nakon čega je Enver ef Alić, glavni imam kalesijskog medžlisa, održao prigodno predavanje o značaju dove u islamu.

Naglasio je značaj šireg područja Orlića u daljoj prošlosti, ali i sa aspekta stradanja Bošnjaka Podrinja u posljednjoj agresiji (1992-1995), za koje je put pored Orlića bio praktično jedini put prema slobodnim teritorijama. U tom smislu posebno nadahnuto kazivao je o Orliću kao našem simbolu kojem se trebamo uvjek vraćati i činiti dove na njemu.

Zatim je obavljen podne namaz, nakon čega je uslijedila dova koju je uz učešće svih prisutnih proučio Bilal ef. Husić, imam Čaršijske džamije u Kalesiji.

Na ovogodišnjoj dovi je, prema slobodnoj procjeni, bilo prisutno blizu hiljadu vjernika, najviše iz naselja koja gravitiraju dovištu: Hajvazi, Caparde, Kusonje, Matkovac, Mahala, Bulatovci, Memići, Zukići, Baljkovica, Dugi Dio, Motovo, Šib, Seferovići, Potočani, Križevići, Striježevo, Gušteri, Planinci i Snagovo, ali iz mnogih drugih udaljenijih mjesta.

Poslije obavljene dove počeo je kulturno – sportski dio manifestacije, u okviru kojeg je dr Asim Mehmedović izveo nekoliko sevdalinki na sazu.
Da dekor dovišta podsjeti na naše tradicionalne manifestacije pobrinuli su se mladi članovi GKUD Halisije iz Kalesije, obučeni u bošnjačku narodnu nošnju.

Pogram sportskih takmičenja započeo je bacanjem kamena s ramena i potezanjem konopca, da bi se nastavio već tradicionalnim turnirom u malom fudbalu, uz učešće ekipa praktično iz svih mjesta koja gravitiraju dovištu.

Manifestaciju je uspješno proveo Organizacioni odbor, sastavljen od predstavnika Medžlisa Islamske zajednice Kalesija i Zvornik, opštinskih društava BZK Preporod Zvornik, Sapna, Osmaci i Kalesija, Gradske biblioteke Kalesija i džemata Hajvazi i Križevići.

Podršku održavanju dovišta pružili su poduzetnici i drugi donatori iz okolnih mjesta, kao i općina Kalesija kroz uređenje pristupnog puta iz pravca Hajvaza. Uređenje puta prema dovištu iz pravca Križevića, Seferovića i Potočana vlastitim stredstvima finansirao je Muhidin (Mahmut) Subašić iz Seferovića, zaposlen u Švicarskoj.

Tekst, bez ikakvih korekcija, preuzet sa Nezavisnog kalesijskog portala.