Ni najstariji Divičanin nije zapamtio ovakve poplave

Ni najstariji Divičanin nije zapamtio ovakve poplave

152
0
PODIJELI

Umjesto prvih kupača, na plaži Zvorničkog jezera u povratničkom naselju Divič nalaze se gomile isječenog drveta koje je u posljednjim poplavama donijela Drina, a mještani su mnoga iščupana stabla, balvane i panjeve, svojim čamcima skupljali po površini vode, dovezli do obale, isjekli na kraće komade i složili kako bi se drvo osušilo.

Ova pojava nije karakteristična samo za aktuelne poplave, jer granična rijeka već stoljećima značajan dio stanovnika priobalnog mjesta « snabdijeva ogrjevom ». U tom kraju se plutajuće drvo naziva čalija i njime su se grijale generacije mještana.

Kako skoro svi Divičani imaju čamce, ovih dana su se dali na posao, i mnogi od njih su već sada osigurali ogrjev za narednu zimu. Skupljanje « čalije » inače traje tokom cijele godine, ali ovoga puta i vode i drveta je bilo puno više od uobičajenih količina.

-Ja imam 91-dnu godinu i nikada nisam zapamtio ovakvu poplavu, a ni ovoliko drveta da je Drina donijela, iako svi znaju koliko je to plahovita rijeka. Meni je žao što su ljudi u drugim krajevima puno postradali od ovih poplava, ali makar da iko vidi kakvu korist od njih – kaže Rasim Hadžiavdić, najstariji Divičanin.

Drvo na obali

Divičani su na ovaj način skoro očistili jezero koje je prije nekoliko dana bilo potpuno prekriveno plutajućim drvetom, a to što rade podržavaju i u Hidroelektrani Mali Zvornik, jer bi trupci i drveće  koje donosi rijeka, izazvali ogromne probleme na brani jezera.

Muhamed Berbić