Nakon svirepog ubistva u Egiptu: Obavljena dženaza Fahrudinu i Sejidi Muratović...

Nakon svirepog ubistva u Egiptu: Obavljena dženaza Fahrudinu i Sejidi Muratović u rodnoj Sniježnici

287
0
PODIJELI

Dvije sedmice nakon što je otkriveno svirepo ubistvo u Egiptu Fahrudina Muratovića (64) i njegove supruge Sejide (58) klanjana je dženaza te obavljen ukup nastradalih u njihovoj rodnoj Sniježnici kod Teočaka. Dženazi je prisustvovao nezapamženo veliki broj ljudi koji su došli na posljednji ispraćaj ovom bračnom paru koji su živote izgubili u svojoj vili u egipatskom ljetovalištu Hurghada na obalama Crvenog mora oko 20.decembra prošlje godine.

Dženazu je predvodio imam džemata Sniježnica Mevludin ef. Hrnjić koji je kazao da je ranije lično bio prijatelj sa supružnicima Muratović i da o njima može reći sve najbolje. On je dodao da je to bila ugledna porodica koja je sudjelovala u brojnim akcijama od sanacije u ratu porušene džamije, preko izdvajanja sredstava za izgradnju puteva, pa do same pomoći siromašnima. Muratovići su također često pomagali i komšije u Egiptu gdje su odlazili na imanje radi odmora. Vilu su sagradili prije sedam godina i povremeno su je posjećivali, a u njihovom odsustvu imali su čuvara iz Maroka, koji ih je napustio zbog nestabilne političke situacije u Egiptu. Nakon njegovog odlaska ključeve privatnog odmarališta nisu smjeli nikome drugom povjeriti. Čak su, prema iskazima sugrađana u Teočaku, u posljednje vrijeme razmišljali o prodaji imanja pored Crvenog mora. Fahrudin i Sejida živjeli su u Švicarskoj kao penzioneri i tamo im je većina bliže rodbine. Imali su i njihovo državljanstvo, a u Teočaku su posljednji put bili u septembru prošple godine.

Saznajemo da je ubistvo počinio 25.godišnji Egipćanin koji ih je lično poznavao i koji je živio u blizini njihovog imanja. On je uz pomoć dvojice pomagača izvršio zločin najvjerovatnije nožem, a tijela potom pokopao u krugu dvorišta ispod jedne palme. Jedna od četiri njihove kćerke prijavila je slučaj švicarskoj ambasadi u Egiptu da se njeni roditelji duže vrijeme na javljaju na telefonske pozive. Egipatska policija je potom obavila uviđaj te pronašla tijela dvoje ubijenih. Osumnjičeni su za kratko vrijeme i uhapšeni, a 25-nji Egipćanin priznao je da je on lično izvršio ubistvo dok su mu dva prijatelja pomogla u tome. Pretpostavlja se da je zločin izvršen iz koristoljublja, jer su prema nepotvrđenim informacijama zločinci nakon ubistva u više navrata pokušali pristupiti njihovim bankovnim računima, što je policiji bio dobar povod da ubicama uđu brzo u trag.

U Egiptu je urađena obdukcija tijela Fahrudina i Sejide, no međutim nismo uspjeli doći do zvaničnih podataka. U krugu bliže rodbine saznali smo da je prvo ubijena Sejida a potom njen suprug. Kažu da se na snimcima jednog od švicarskih portala moglo vidjeti unutrašnjost vile što dovoljno govori da su ubistva izvršena na brutalan način.

Nakon obavljene obdukcije, bliža rodbina izrazila je želju da se nastradali ukopaju u Sniježnici gdje su imali i porodično imanje. Njihova tijela prevezena su avionom iz Egipta u Tursku a odatle dalje u Sarajevo.

dzenaza-rgd

P1172216 dzenaza rgd2 dzenaza_RGD1  P1172215

Foto i tekst: Enver Džuzdanović