Na ekshumaciji u Kozluku pronađeno još najmanje 15 posmrtnih ostataka (FOTO)

Na ekshumaciji u Kozluku pronađeno još najmanje 15 posmrtnih ostataka (FOTO)

391
0
PODIJELI

Uprkos teškim vremenskim uvjetima, ekshumacija na deponiji u Kozluku se nastavlja, a na površini su primjećeni obrisi još najmanje 15 posmrtnih ostataka, saopćeno je iz Tužilaštva BiH, prenosi Patria.

Uz do sada pronađenih 15 posmrtnih ostataka, broj pronađeni posmrtnih ostataka se uvećao na 30 a novi posmrtni ostaci pronalaze se iz sata u sat.

Tužiteljstvo BiH, zajedno sa predstavnicima ICMP-a, Instituta za nestale osobe i Haškog tribunala zajedničkim naporima dugo je radilo na pronalasku ove lokacije a aktivnosti na eksumaciji su pokrenute nakon što je prije 10-ak dana, glavni tužitelj Tužiteljstva BiH putem predstavnika žrtava, dobio insajdersku informaciju od savjesnih građana o mogućim lokacijama masovne grobnice, nakon čega je odmah naređen intenzivan proces ekshumacije na lokalitetu u Kozluku.

Istražitelji Tužiteljstva BiH, nalaze se već oko sedam dana na lokaciji ekshumacije, gdje koordiniraju rad ovlaštenih službenih osoba u procesu ekshumacije.

3 2

Prema prikupljenim dokazima, na lokalitetu deponije, strijeljano je oko 1.000 žrtava bošnjačke nacionalnosti, muškaraca i dječaka sa područja Srebrenice, a ovo strijeljanje niko nije preživio.

Tijekom ekshumacije, pretražuje se lokalitet za koji postoje saznanja da se na više mikro-lokacija na tom području nalaze posmrtni ostaci većeg broja žrtava..

S obzirom da su sa ovog lokaliteta, vršena izmještanja posmrtnih ostataka strijeljanih žrtava na druge lokacije, još uvijek se traga za najmanje 200 posmrtnih ostataka žrtava ubijenih na ovoj lokaciji.

Po nalogu Tužiteljstva BiH nedavno je lišen slobode jedan osumnjičeni za kazneno djelo genocida, koji se dovodi u vezu sa ubojstvom žrtava na lokalitetu deponije u Kozluku.

S obzirom da je ova ekshumacija važna i za predmete koji se vode u Haškom sudu, istražitelju Tužiteljstva BiH priključile su se i kolege iz MKSJ, jer će se dokazi iz ovog procesa ekshumacije koristiti i u predmetima Haškog tribunala.

Proces ekshumacije intenzivno se nastavlja i u narednim danima, prenosi NAP.