Na Ekonomiji nisu pronađeni ostaci ubijenih Bošnjaka

Na Ekonomiji nisu pronađeni ostaci ubijenih Bošnjaka

56
0
PODIJELI

 

Prema raspoloživim informacijama, očekivalo se da su na tom mjestu zakopana tijela više desetina Bošnjaka odvedenih sa Bijelog Potoka početkom juna 1992.godine, koji su bili zatočeni u Tehničkom školskom centru u Karakaju, potom u Domu kulture u Pilici i na kraju u obližnjoj “Gerinoj klaonici “ gdje su i likividirani. Međutim, dvodnevna potraga nije dala rezultate, što ukazuje na to da su kosti žrtava sa ciljem prikrivanja zločina vjerovatno premještene na drugu lokaciju.

 

-Razočarani smo što nismo ništa pronašli jer smo vjerovali u pouzdanost ovih informacija. Članovi porodica žrtava su nas neprestano zvali, a mnogi su i dolazili i lično pratili iskopavanje očekujući da će konačno pronaći tijela svojih najbližih- kaže Mevludin Lupić, potpredsjednik Udruženja porodica zarobljenih i nestalih lica općine Zvornik.

 

Od blizu 750 zvorničkih Bošnjaka koji su zajedno odvedeni sa Bijelog Potoka, u masovnim grobnicama Crni Vrh i Berbića mezarje pronađeni su posmrtni ostaci tek polovine stradalih, dok se za ostalima traga više od dvije decenije. Iako je izvjesno da su svi svirepo pobijeni, među zvorničkim Srbima je još uvijek teško pronaći one koji su spremni pružiti i najmanju informaciju o ovom zločinu i mjestima masovnih grobnica svojih bivših komšija.

 

-Mi nećemo prestati tragati za istinom i kostima naših najmilijih sve dok ne saznamo potpunu istinu i ukopamo posljednju žrtvu, bez obzira što je podrška za ove aktivnosti sve manja i što nas tjeraju na zaborav- ističe Lupić. 

 

Potraga će biti nastavljena već narednih dana jer se čeka samo odobrenje Tužilaštva BiH za nova prekopavanja terena u rejonu Karakaja.