Maksimović i ostali: Optuženi jedan od najboljih policajaca

Preporučujemo

Na suđenju za zločine počinjene u Zvorniku, svjedok Odbrane je rekao da optuženog Ljiljana Mitrovića poznaje kao jednog od najboljih policajaca.

Jelenko Petrović je kazao da se sa optuženim rijetko viđao tokom ratnih dešavanja, ali da zna da je 2009. bio šef stručnog štaba Fudbalskog kluba “Rudar” iz Ugljevika, dok je svjedok, kako je dodao, u tom periodu bio direktor kluba.

Svjedok je naveo da je u maju 2009. na mjesto predsjednika Upravnog odbora kluba postavljen Stjepan Mitrović i da je bio prisutan kada se upoznao sa Ljiljanom Mitrovićem.

“Kad je klub na kraju takmičarke sezone 2008/09. izborio opstanak u Drugoj ligi – Istok Republike Srpske, Ljiljan Mitović je Upravnom odboru podnio izvještaj, a Stjepan Mitrović je rekao da je on ‘zatvorio’ rezultate. Ljiljan mu je rekao da laže, da je opstanak takmičarski izboren. Poslije je Ljiljan razriješen dužnosti”, ispričao je svjedok.

Prisjetio se i kako mu je Stjepan Mitrović govorio da piše memoare o događajima u Lokanju i da mu je tada kazao kako ugljevička policija ništa nije odgovorna.

Za optuženog Mitrovića je naglasio da je, ako ne najbolji, onda sigurno jedan od tri najčestitija policajca i čovjeka koje poznaje.

“Kada je uhapšen, ljudi su se krstili, iščuđavali se, nisu mogli vjerovati”, naveo je svjedok.

Dodao je kako poznaje i optuženog Gorana Maksimovića, za kojeg je napomenuo da ga je, kao i Mitrovića, rijetko viđao tokom rata, ali da mu je poznato kako je prije tih dešavanja bio penzionisan, a potom ponovo mobilisan.

Mitrović i Maksimović su optuženi, skupa sa Slavkom Perićem, Miletom Vujovićem, Vukašinom Draškovićem, Gojkom Stevanovićem, Rajom Lazarevićem i Mićom Manojlovićem, za napad na kolonu koja je iz Teočaka krenula 14. jula 1992. godine, te za sprovođenje i čuvanje 76 civila, od kojih je 67 ubijeno u selu Lokanj.

Prema optužnici, Maksimović je bio komandir Interventne jedinice Stanice javne bezbjednosti (SJB) Ugljevik, Mitrović njegov zamjenik, Slavko Perić komandir Lokanjske čete Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a ostali optuženi pripadnici ove jedinice.

Drugi svjedok Goran Ljubojević je potvrdio da je došlo do svađe između optuženog i Stjepana Mitrovića na sjednici Upravnog odbora “Rudara” iz Ugljevika, i da je na istoj sjednici Ljiljan Petrović smijenjen s pozicije.

“Kao sekretaru kluba mi je rečeno da će se nova uprava obratiti igračima. Ljiljan Mitrović me pitao: ‘Ko je taj Stjepan Mitrović?’ I ja sam tada prvi put čuo za njega, upoznali smo se svi kada su došli da se obrate igračima”, kazao je svjedok i dodao da je Stjepan Mitrović u klub došao zbog teške situacije i obećavao je pomoć, ali od toga, kako je istakao, nije bilo ništa.

Nastavak suđenja je 15. aprila.

(RTV GLAS DRINE/DETEKTOR.BA)

Najnovije

spot_img