Maksimović i ostali: Dugo čekanje na svjedoka S-5

Preporučujemo

Suđenje osmorici optuženih za zločine počinjene na području zvorničkog sela Lokanj odgođeno je zbog nedolaska svjedoka Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Pojavljivanje zaštićenog svjedoka S-5 čeka se već duže vrijeme. Svjedoku nije uručen poziv, a Sud je obaviješten da ima zdravstvenih problema i zakazane preglede.

Tužiteljica Dika Omerović kazala je da joj je svjedok 27. januara rekao da je bolestan i da stoga ne može tražiti njegovo privođenje. Ona je dodala da će zatražiti da se na terenu obave provjere u vezi s liječenjem svjedoka.

Suđenje u ovom predmetu počelo je u aprilu 2015. godine. Tužilaštvo je u novembru 2018. završilo sa izvođenjem svojih dokaza, ali nije uspjelo u sudnici saslušati ovog svjedoka. U međuvremenu su izvedeni svi dokazi Odbrana.

Branilac Duško Tomić kazao je da ima informacije da se “materijalnim donacijama iz Beograda” utiče kako se S-5 nikada ne bi pojavio na suđenju. Prema njegovim riječima, veliki broj svjedoka srpske nacionalnosti pripreman je na nekom “drugom mjestu”.

Tužiteljici je Sudsko vijeće ostavilo dva dana da ga obavijesti o provjerama, a nastavak suđenja će biti zakazan naknadno.

Za zločin u Lokanju sudi se Goranu Maksimoviću, Ljiljanu Mitroviću, Slavku Periću, Miletu Vujeviću, Vukašinu Draškoviću, Gojku Stevanoviću, Raji Lazareviću i Mići Manojloviću.

Oni su optuženi za napad na kolonu koja je iz Teočaka krenula 14. jula 1992. godine, te za sprovođenje i čuvanje 76 civila, od kojih je 67 ubijeno u selu Lokanj.

Prema optužnici, Maksimović je bio komandir Interventne jedinice Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Ugljeviku, Mitrović njegov zamjenik, dok je Slavko Perić bio komandir Lokanjske čete Zvorničke brigade VRS-a, a ostali optuženi pripadnici ove jedinice.

(RTV GLAS DRINE/DETEKTOR.BA)

Najnovije

spot_img