Kovačevići: Obilježen Dan mjesne zajednice i 22. godišnjica slamanja ofanzive „Ljubav“ (FOTO)

Kovačevići: Obilježen Dan mjesne zajednice i 22. godišnjica slamanja ofanzive „Ljubav“ (FOTO)

1802
0
PODIJELI

U sapanjskoj mjesnoj zajednici Kovačevići danas je obilježena 22.godišnjica slamanja jedne od najvećih neprijateljskih ofanziva na ovim prostorima, kodnog naziva „Ljubav“.

Mješani Kovačevića ovaj dan obilježavaju kao Dan mjesne zajednice. Tim povodom upriličen je i prigodan program, kojim su evocirane uspomene na događaje od 22. marta 1993.godine. Također, odata je počast najboljim sinovima koji su svoj život dali za slobodu naše domovine. Učenice iz ove mjesne zajednice pročitale su imena poginulih boraca i civilnih žrtava rata iz Kovačevića, te su izvele prigodne recitacije. Manifestaciju su upotpunili članovi hora Medžlisa IZ Zvornik, koji su izveli nekoliko ilahija.

Predsjednik mjesene zajednice Safet Kahrimanović kazao je da se mještani Kovačevića svakog 22.marta prisjećaju ofanzive u kojoj se branila i Bosna i Hercegovina.

„Radi se sigurno o jednoj od najvećih tenkovskih bitaka na području Bosne i Hercgeovine u tom ratnom periodu. Neprijatelj je krenuo na ovaj prostor sa oko 30 oklopno-mehanizovanih sredstava.Mi smo uspjeli taj dan, uz pomoć drugih jedinica koje su pristigle u pomoć, zaustaviti taj napad“, kazao je, pored ostalog, Safet Kahrimanović.

Jedan od učenika ove historijske bitke je Tuzlak Edin Haračić „Klej“, koji je ’93. godine sa strijelama gađao neprijateljske tenkove. Kaže da nije i da nikad ne može zaboraviti Kovačeviće i tu bitku.

„Drago mi je što sam danas ovdje sa saborcima. Sudbina je htjela da taj dan budemo tu, da zaustavimo napad. Istina je da se u Kovačevićima 22.marta 1993.godine branila Bosna i Hercegovina, a ne samo teritorij današnje općine Sapna“, kazao je Edin Haračić.

Prvi čovjek Općine Sapna Ismet Omerović kazao je u svom obraćanju da je danas među Bošnjacima sve više onih koji zaboravljaju period agresije i ono što nam se desilo.

„Mi se moramo sjećati. Nadam se da će i oni koji danas nisu ovdje svojoj djeci pričati šta se desilo jer jednostavno to ne smijemo da zaboravimo“, kazao je Omerović.

Safet Kahrimanović je kazao da je u infrastrukturnom pogledu u Kovačevićama nakon agresije urađeno mnogo projekata, te da mještani ovog kraja imaju dobre uslove za život.

U sklopu obilježavanja Dana mjesne zajednice dodijeljene su plakete članovima porodica poginulih boraca iz Kovačevića, a u mjesnoj džamiji je proučen tevhid.