Kalesija: Preduzeće Unis-Tok će zaposliti 80 novih radnika

Kalesija: Preduzeće Unis-Tok će zaposliti 80 novih radnika

133
0
PODIJELI

Preduzeće “Unis-Tok” iz Kalesije je nabavkom linije za automatsku proizvodnju metalnih otkivaka krenulo u realizaciju projekta strateškog proširenja svojih proizvodnih kapaciteta.

Riječ je o projektu koji je koncipiran u 4 faze, a ukupna vrijednost investicije će dosegnuti iznos od 6 miliona maraka, te osigurati zaposlenje novih 80 radnika.

“U prvoj fazi će biti uposleno 20 novih radnika, a proizvodnja podignuta za 15 procenata. Ovo preduzeće je nakon privatizacije uspjelo napraviti značajan prodor na zapadno tržište, tako da se naša proizvodnja, koja prelazi 22 miliona maraka, skoro u potpunosti plasira u zemlje zapadne Evrope”, izjavio je Sead Džafić, vlasnik preduzeća “Unis-Tok” Kalesija.

Kazao je da iz ovog preduzeća mjesečno izlazi više od 700 tona čeličnih proizvoda koje koriste giganti svjetske automobilske industrije, kao što su MAN, Mercedes, Daimler, DAFF i Volvo.

“Imamo potrebu i želju, a i mogućnosti da izgradimo još nekoliko tvornica koje bi radile za zapadno tržište, ali nemamo razumijevanje lokalne zajednice, koja već godinama sprečava i ometa naš razvoj. I pored toga, mi upošljavamo 223 uposlenika i do kraja godine ćemo taj broj povećati na 300”, naglasio je Džafić.

Istakao je i da je “Unis-Tok” u prošloj godini na tržište Evrope izvezao svoje proizvode u vrijednosti od 22 miliona maraka, čime je nastavio trend stalnog rasta, te da bi nove investicije trebale osigurati godišnji izvoz u vrijednosti višoj od 20 miliona maraka.

“Ovo preduzeće može zaposliti i do 1.000 radnika, ali zbog opstrukcija i stalnih političkih smetnji onemogućeni smo da proširimo proizvodnju i da gradimo nove tvornice. Nadam se da će takva politika Opštine Kalesija biti uskoro promijenjena”, zaključio je Džafić.

Iz preduzeća “Unis-Tok” Kalesija su predvidjeli da bi projekt o strateškom proširenju proizvodnih kapaciteta trebao biti proveden do kraja 2014.

(Radio Glas Drine/BMG Bosanska medijska grupa)