Gornja Kalesija: Zvorničani se oprostili od 36 sugrađana, žrtava agresije na BIH...

Gornja Kalesija: Zvorničani se oprostili od 36 sugrađana, žrtava agresije na BIH (FOTO)

1343
0
PODIJELI

U Memorijalnom centru i šehidskom mezarju u Gornjoj Kalesiji danas je klanjana dženaza i obavljen ukop za 36 žrtava agresije na BIH sa područja Zvornika.
Čak 26 žrtava zločina ukopani su kao NN lica, jer nisu identifikovani. Pored njih danas je na bolji svijet ispraćeno 10 žrtva pored čijih kabura će stojati njihovo ime i prezime.

Divičanin Amir Mustafić danas je u kabur spustio oca Šabana i brata Samira, koje je zadnji put vidio 28.maja 1992.godine kada su zarobljeni.

„Poslije su zatovoreni u Zvorniku, potom u Čelopeku. Preživjeli su sve strahote Čelopeka, strijaljanje… Kao ranjenici koji su preživjeli strijeljanje vraćeni su u Zvornik, gdje su bili do februara 1993.godine, kada su odvedeni na rad, a onda su strijeljanji na Crnom vrhu“, rekao je Amir Mustafić.

Tijela su ostala nezakopana u šumi, a onda su ih prošle godine našli slučajni prolaznici. Babo Šaban i sin Samir danas su ukopani jedan pored drugog u Memorijalnom centru.

Najmađa žrtva koja je danas ukopana je maloljetni Senad Ahmetović, dok je najstarija Salih Selimović, koji je ubijen u 58-oj godini života.

Pored njih, danas su ukopani i Himzudin Alić, Beriz Ahmetović, Izet Memić, Feriz Kajić, Alija Hrustanović i Nuko Hasanović.

Dženazu namaz je predvodio Remzija Pitić, a posljednjem ispaćaju prisustvovalo je više od 2000 članova porodica, preživjelih Zvorničana, predstavnika vlasti i drugih građana.

Podsjećamo, tokom 1992. godine ubijena su 1.573 zvornička Bošnjaka. Porodice tragaju za još oko 500 ubijenih. U genocidu je ubijeno oko 460 Zvorničana.