Drinjača: Na imanju Sulje Osmanovića gradi se sedam srpskih kuća

Drinjača: Na imanju Sulje Osmanovića gradi se sedam srpskih kuća

3763
0
PODIJELI

Osmanovići traži da se uklone objekti s njihovog imanja. Općina tvrdi da zemljište nije njihovo, a Sud je djelimično presudio u korist Suljine djece

Kada su još 2000.godine, nasljednici rahmetli Sulje Osmanovića iz Drinjače kod Zvornika otišli da obiđu svoja imanja, vdijeli su da se na jednoj parceli grade privatne kuće. Vlasnici kuća Osmanovićima su kazali da su parcele, uz naknadu, dobili od općine Zvornik.

Atraktivna lokacija

Obratili smo se nadležim općinskim službama u Zvorniku, gdje smo obaviješteni da je naše zemljište, kao općenarodna imovina, dodijeljeno drugim licima. Kakko može imovina koju su osmanovići koristili više od jednog stoljeća, gdje su sagradili kuće i druge objekte, bez ikakvog obrazloženja, biti proglašena općenarodnom imovinom- pitao se Emin Osmanović, zastupnik sedmero djece Sulje Osmanovića.

Imovina Osmanovića nalazi se na atraktivnom mjestu u Drinjači , pored puta Zvornik- Bratunac i zvorničkog jezera, te ima izuzetnu tržišnu vrijednost.

E to je, veli Emin, suština uzurpiranja njihove imovine.

Nakon toga, uslijedila je tužba Osnovnom sudu  Zvornik, koje je prvostepenom presudom  usvojio tužbu Osmanovića i utvrđuje da su oni vlasnici zemljišta u Pahljevićima, sasvim drugoj lokaciji, koja nije sporna i koja nije predmet tužbe.

-Uložili smo žalbu Okružnom sudu u Bijeljini, koji je ukinuo prvostepenu presudu i predmet vratio na ponovni postupak. U ponovnom sudskom postupku  tražili smo vještačenj sporne parcele  i tada nastaje pravna rapomonijada. Nalaz vještaka iz Bijeljine gotovo je identičan prvobitnom nalazu i brojevima parcela  lokalitete Pahljevići, što je očigledno urađeno pod pritiskom tužene strabne, a u ovom slučaju Općine Zvornik- smatra Osmanović.

Upućena žalba

Međutim, Osmanovići i nakon ponovljenog sudskog procesa nisu zadovoljni  odlukom Osnovnog suda u Zvorniku, te upućuju žalbu Okružnom sudu Bijeljina, koji žalbu odbija i potvrđuje prvostepenu presudu te nalaže da tuženi tužiteljima isplati 1.500 KM trškova parničnog postupka.

OHR obustavio gradnju

Prije pokretanja tužbe Osmanovići su o ovom slučaju psimeno upoznali OHR, koji je odmah obustavio započetu gradnju srpskih kuća na sponrom zemljištu.

Otad niko ne prilazi ovim kućama, a porodice su dobil Osmanovićeve placeve smjestile su se na drugu lokaciju.

Emin kaže da je njegovu braću i sestre ova uzurpacija koštala dosta novca  zdravlja. Braća Hadžo i Džemal nisu dočekali okončanje ovog spora. Nakon što  sud u Zvorniku i Bijeljnini nije riješio ovaj slučaj, Osmanovići su se obratili Međunardonom sudu u Strazburu.

(Radio Glas Drine/ Avaz)