Da se ne zaboravi: Klišanska noć straha i neizvjesnosti (FOTO)

Da se ne zaboravi: Klišanska noć straha i neizvjesnosti (FOTO)

2685
0
PODIJELI

U okviru obilježavanja 23. godišnjice stradanja Bošnjaka Zvornika večeras je u Klisi upriličena tradicionalna manifestacija „Klišanska noć straha i neizvjesnosti“.

31.maja 1992. godine u Klisi se nalazilo oko 5000 Bošnjaka, koji su u to naselje izbjegli iz susjednih mjesnih zajednica: Šetići, Đulići, Kučić Kula, te oklonih mjesta.  Pred njima je bila duga i neizvjesna noć, noć u kojoj su mnogi od njih posljednji put vidjeli svoje očeve, braću, sinove, muževe…

Ujutro, 1.juna, srpska vojska je bošnjačkom stanovništvu narednila da se u koloni kreću do lokacije Bijeli Potok, gdje su razdvojili muškarce, žene i djecu. Muškarce su potom ukrcali u kamione i vozili prema Zvorniku, dok su žene i djecu odvezli prema Kalesiji, te su ih pustili na slobodnu teritoriju.

Muškarci koji su odvedeni sa Bijelog Potoka su ubijeni na najbrutalnije načine na više mjesta u Zvorniku. Prema podacima Udruženja porodica zarobljenih i nestalih lica sa Bijelog Potoka je odvedano i ubijeno oko 700 Bošnjaka. Za posmrtnim ostacima više od 200 njih još uvijek se traga i vode se kao nestali.

Sa večerašnjeg skupa u Klisi poručeno je da se nikad ne smije zaboraviti ono što su Bošnjaci Zvornika preživjeli 1. juna.

Imam džemata Klisa Senaid efendija Alić kazao je da je većina mladića u Klisi i okolini rasla ne znajući šta je očinska ljubav, te da ih je događaj na Bijelom Potokom trajno obilježio. Također, rekao je Alić, mnoge majke u ovim krajevima danas žive same jer su im zločinci ubili sinove.

Mustafa efendija Muharemović, predsjednik Medžlisa IZ Zvornik, i na ovom okupljanju je kazao da je bitno da pamtimo i svjedočimo, kako se ovakav zločin ne bi desio budućim generacijama.

Ahmet Grahić, predsjednik Udruženja porodica zarobljenih i nestalih lica općine Zvornik, rekao je da se mora istrajati u zahtjevu prema pravosudnim institucijama da oni koji su počinili ovaj zločin odgovaraju.

Prigodan progam u Klisi je večeras izveo hor Medžlisa IZ Zvornik.