Bošnjaci Zvornika posjetili Dom kulture u Pilici, mjesto zatočenja njihovih najmilijih (FOTO)

Bošnjaci Zvornika posjetili Dom kulture u Pilici, mjesto zatočenja njihovih najmilijih (FOTO)

1451
0
PODIJELI

Bošnjaci Zvornika su danas, u sklopu obilježavanja 23. godišnjice zločina, posjetili Dom kulture u Pilici, gdje su početkom juna 1992. godine bili zatočeni njihovi najmiliji koji su kasnije stijeljani u Gerinoj klaonici u Zvorniku.

Više od 700 Bošnjaka iz Klise, Đulića, Šetića i okolnih naselja odvedeno je sa Bijelog Potoka 1. juna 1992. godine, a onda su na najsvirepiji način ubijeni.

Prije nego što su ih ubili, zločinci su ih držali zatočene na nekoliko mjesta, među kojima je i Dom kulture u Pilici.

Mustafa efendija Muharemović, predsjednik Medžlisa islamske zajednice Zvornik, kazao je danas okupljenim porodicama žrtava u Pilici da se mora podsjećati na ono što se desilo i tražiti odgovornost za počinioce.

Fedahija Hasanović iz Šetića je jedini živi svjedok događaja iz Pilice prije tri 23 godine.

„Ovdje smo bili tri dana (u Pilici), dok sam ja bio ovdje, nisu nikoga ubili. Kroz otvore na zidovima bacali su nam konzerve sa hranom , a nije bilo ključa kojim bismo ih otvorili. Trećeg dana došli su vojnici, znam da su jednog oslovljavali kapetane, postrojavali su nas u redove, a onda smo dolazi do čovjeka koji je pisao naša imena i datum rođenja. Rekli su nam da mi idemo dalje u razmjenu za Živinice“, rekao je Hasanović.

Do razmjene nikad nije došlo.

„Ja sam upao u prvu turu, i znam dobro kad je rekao: „Dosta je 64.“ Zatvorili su vrata, kamion su upalili i vozili nas do Gerine klaonice, gdje su nas sve strijeljali“, ispričao je Fedahija Hasanović, koji kaže da ni danas ne zna kako je preživio, dodajući:„Kada sam došao svijesti, nakon što su pucali po nama, oko mene su svi bili mrtvi. Vidio sam da kamioni idu po nove zarobljenike.”

Fedahija je čekao da padne noć, a onda s obzirom da je dobro poznavao teren, uspio se, danima hodajući, probiti do slobodne teriotrije.

Grupa koju je činilo više od 700 Bošnjaka, među kojima je bilo i maloljetnika, je ubijena. Još uvijek se traga za više od 200 Zvorničana koji su odvedeni sa Bijelog Potoka.