Bolna svjedočenja porodica ubijenih Teočana o zločinu u Lokanju: „Sinu su mi...

Bolna svjedočenja porodica ubijenih Teočana o zločinu u Lokanju: „Sinu su mi odsjekli glavu”

404
0
PODIJELI
Husejin Hasanović

Nakon više od 22 godine iščekivanja da se pred lice pravde privedu počinioci zločina u Lokanju nad 67 Teočana bošnjačke nacionalnosti su vijest o hapšenju osumnjičenih za ovaj zločin primili sa ohrabrenjem i djelimičnim zadovoljstvom, posebno među porodicama nastradalih.

Zločin se desio 14.jula 1992.godine kada je grupa od 120 nenaoružanih građana pokušala se probiti iz opkoljenog Teočaka ka slobodnoj zvorničkoj teritoriji. Te noći, njih 67, a u nekim izvorima se spominje 69 ljudi, su pripadnici Vojske RS presreli i zarobili.

Prema izjavama očevidaca iste noći su svi i ubijeni na najbrutalniji način, dok se ostatak kolone razbježao po šumama.

Alija Salkanović koji je izgubio sina Asima (22) godine kaže da je on otišao kako bi dobavio lijekove za bolesnu majku, koja ga je nakon 11 mjeseci prepoznala prilikom razmjene u crnoj vreći a kojem je bila razbijena glava tupim predmetom.

 

Alija Salkanović sa suprugom
Alija Salkanović sa suprugom

 

Alija kaže da se nada da će počinioci biti adekvatno kažnjeni i da će to na neki način dati smiraj njihovim porodicama.

Husejin Hasanović je toga kobnog dana izgubio sina Nedžada (22) godine pored čijeg tijela je bila odsječena glava.

Husejin Hasanović
Husejin Hasanović

-Danas sam ovom informacijom isto poresen kao i onog dana kad su mi javili da je moj sin zarobljen. Drago mi je što je to napokon odrađeno da se zna ko je žrtva a ko zločinac. Razočaralo me to kada sam čuo imena osumnjičenih, jer su to mahom ljudi koji su radili u našoj obližnjoj Policijskoj stanici u Ugljeviku i koji su često, drugarski odsijedali kod nas – kaže Hasanović.

Enver Džuzdanović