Korupcija glavni kamen spoticanja na putu ka samoodrživosti BiH

Preporučujemo

Sveprisutna korupcija u Bosni i Hercegovini dovodi do svojevrsne institucionalne paralize, a ključni problemi u tom pogledu i nadalje se vežu za proces javnih nabavki i neodrživo stanje u pravosuđu, koje se nalazi pod političkom kontrolom, te za odsustvo adekvatnog zakonskog okvira u skladu s 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Istaknuto je to danas u Sarajevu na otvaranju konferencije “20 godina poslije, zapadni Balkan i BiH – da li je korupcija pobijedila?”, koju je povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, a uz finansijsku podršku Švedske razvojne agencije (SIDA) organizirao Transparency International u BiH (TIBiH).

Kako je u izjavi uoči održavanja skupa naglasio predsjedavajući Upravnog odbora TIBiH Srđan Blagovčanin, Parlamentarna skupština BiH i drugi parlamenti u BiH, nažalost, ne iskazuju spremnost da se na odgovarajući način uhvate u koštac s problemom korupcije, odnosno da donesu konkretna zakonska rješenja, a što se, prije svega, odnosi na Zakon o sukobu interesa, Zakon o javnim nabavkama, Zakon o finansiranju političkih partija i novi zakon o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH.  

Ocijenio je, istovremeno, da je korupcija kompleksno pitanje i da rješenja nema preko noći, te da je potreban pritisak na nosioce vlasti, uključujući i insistiranje na provođenju odgovarajućih reformi, kao i podršku međunarodne zajednice.

– Borba protiv korupcije je pitanje svih pitanja u BiH, Bez napretka u borbi protiv korupcije zasigurno nije moguće riješiti nijedan drugi problem u zemlji – poručio je Blagovčanin.    

Sudionike konferencije pozdravio je putem videolinka ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Eric Nelson, potcrtavajući kako borba protiv korupcije zaslužuje posebnu pažnju svaki dan u Bosni i Hercegovini.

– Neću citirati mnoštvo izvještaja koji, nažalost, identificiraju korupciju kao duboko ukorijenjenu u svim segmentima društva u BiH i kao prepreku euroatlantskim integracijama. To bi predugo trajalo. Ono što želim naglasiti je da je korupcija glavni kamen spoticanja na putu ka samoodrživosti BiH. Rješavanje korupcije je preduvjet za zemlju da preuzme svoj vlastiti razvoj, a da ne ovisi o međunarodnoj podršci – kazao je Nelson.

Dodao je kako će američka vlada kao dugogodišnji prijatelj BiH nastaviti pomagati građanima BiH u borbi protiv korupcije.

– Napredak u BiH u posljednjih 20 godina nije zaustavljen nedostatkom finansija ili ovdašnje stručnosti. Napredak su zaustavili neodgovorni političari koji su pronašli previše načina da natjeraju sektor pravosuđa i privrede da rade za njih, a ne za građane. To je dovelo do erozije demokracije u BiH i dovelo do širenja cinizma i nepovjerenja među ljudima – konstatirao je ambassador Nelson, poručivši da ostaje optimista te da vjeruje da korupcija neće pobijediti.

Podršku radu konferencije je putem videolinka iskazala i ambasadorica Kraljevine Švedske u BiH Johanna Strömquist, navodeći kako prisustvo korupcije podriva povjerenje u sistem i njegove institucije kao i temeljne demokratske vrijednosti.

Jačanje demokratskih procesa, kako je kazala, stvara stabilnost i sigurnost te predstavlja uvjet za ekonomski rast i prosperitet.

Švedska ambasadorica je u tom kontekstu potvrdila spremnost vlade njene zemlje da intenzivira podršku institucijama koje su na liniji rasta demokratskih procesa, uključujući i pomoć na planu borbe protiv korupcije koja se nalazi u samom vrhu prioriteta.

– Jačanje kapaciteta za borbu protiv korupcije je jedan od ključnih prioriteta i BiH mora na tom planu ostvariti značajan napredak da bi postala zemlja-kandidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji – poručila je, između ostalog, ambasadorica Strömquist.

Glavni disciplinski tužitelj UDT-a pri VSTV-u BiH Alena Kurspahić je uoči početka konferencija novinarima kazala kako je BiH od Evropske komisije prepoznata kao država u kojoj je korupcija široko rasprostranjena i u kojoj svi nivo vlasti u BiH odaju znakove ‘političke zarobljenosti’.

Mišljenja je kako u tom pogledu ni pravosuđe nije izuzetak, te da je ono što u ovom trenutku ohrabruje jeste nastojanje međunarodne zajednice i njena opredijeljenost na provođenju reformi, a naročito reforme pravosuđa, koja bi trebala uspostaviti nove mehanizme kako bi se država i društvo konačno oslobodili okova političke zarobljenosti.

Na opasnost koju po državu i društvo predstavlja korupcija ukazao je i šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS Erduan Kafedžić, navodeći kako sistemski odgovor na tu enormno prisutnu pošast mora doći iz institucija, odnosno politike.

– Politička volja je danas ključna za sistemsku borbu protiv korupcije – zaključio je Kafedžić, podsjećajući da je Ured na čijem je čelu sačinio analizu koja svjedoči o katastrofalnom stanju unutar javnog sektora u KS, te da je inicirao donošenje zakonskog okvira za eliminiranje sistemske korupcije.

Predstavnik Balkanske istraživačke mreže u BiH (BIRNBiH) Denis Džidić ocijenio je u izjavi za medije kako je praćenje stanja u pravosuđu pokazalo da to stanje nikada nije bilo gore, te da postoji gotovo potpuno odsustvo procesuiranja visoke korupcije, posebno u predmetima javnih nabavki.

–  Imamo iznimno netransparentno pravosuđe što najeklatatnije potvrđuju primjeri koje posljednjih dana vidimo, odbijanja dostavljanja optužnica kako bi mediji mogli pravilno izvještavati o onom malom broju predmeta – kazao je Džidić dodajući da ono što u ovom trenutku ohrabruje jeste dosta jači pritisak međunarodne zajednice i insistiranje na integritetu.        

Konferencija posvećena svojevrsnoj rekapitulaciji borbe protiv korupcije u posljednjih 20-tak godina, okupila je paneliste/stručnjake iz regije te predstavnike institucija i civilnog društva u Bosni i Hercegovini.

Kako je rečeno, korupcija ostaje sveprisutan izazov za demokratiju i vladavinu prava u Bosni i Hercegovini, kao i u susjednim zemljama zapadnog Balkana, a konferencija je prilika za široku diskusiju o izazovima, napretku i naučenim lekcijama u borbi protiv korupcije u posljednjih 20 godina.

(RTV GLAS DRINE/FENA)

Najnovije

spot_img