Koordinacija udruženja peradara BiH zahtijeva da inspekcije budu istrajne u kontrolama i kaznama

Preporučujemo

Koordinacija udruženja peradara/živinara BiH pozvala je inspekcije da pojačaju kontrole i zaštite zdravlje građana, nakon informacija da je određena količina zaleđenog mesa iz uvoza prošla proces odleđivanja i da se prodaje kao svježe meso.

Ovakva situacija, kako je rekao predsjednik Koordinacije Edin Jabandžić, ugrožava potrošače i proizvođače pilećeg mesa jer se radi o nezakonitim radnjama koje su opasne po zdravlje ljudi, te o nelojalnoj konkurenciji koja predstavlja udar na domaću proizvodnju.

– Pod proizvođačima ne mislim samo na velike klaonice, nego i na više od 200 farmera u cijeloj BiH koji su na neki način ugroženi u lancu proizvodnje pilećeg mesa, kao i na dio farmera koji su morali ugasiti proizvodnju, a takvih nije malo – kazao je Jabandžić za Fenu.

Naglasio je da je zakonom zabranjeno odleđivanje mesa i njegovo dalje puštanje u prodaju, te da se u ovom slučaju radi i o obmanjivanju potrošača jer nije riječ o onakvom proizvodu kakav je predstavljen na deklaraciji. Meso koje je odleđeno i stavljeno u promet, kako je dodao Jabandžić, obično je nešto niže cijene, vodenkasto i blijeđe u odnosu na svježu piletinu.

– Insistiramo prije svega od entitetskih, ali i kantonalnih inspekcija da budu istrajni u kontrolama i kaznama. Kazne moraju biti strožije prema onima koji naprave isti prekršaj više puta. Sada imamo situaciju da pojedini veletrgovci idu ciljano da prodaju neku robu mimo zakona i u startu sa namjerom da plate kaznu ako ih uhvate. Država mora tražiti model kako da zaustavi takve prekršioce zakona – istakao je Jabandžić.

Kako je dodao, prema farmerima i kompletnom sektoru paradarstva pravi se jedan nekorektni ambijent, kao da oni prave cijene koje nisu realne.

– U 2022. godini plin je poskupio 11 puta nama proizvođačima, a on je veoma bitan energent. Također, povećavaju se i plate, što svi moramo raditi da bi zadržali ljude u BiH. Žitarice su znatno skuplje u prva tri mjeseca ove godine u poređenju sa istim periodom lani. Smatram da se ovdje vjerovatno radi o jakom uvoznom lobiju i ljudima koji imaju tu snagu da pričaju da su proizvođači piletine u BiH počeli diktirati neke cijene. Mi ne možemo uticati na krajnju cijenu proizvoda. Proizvođačka cijena je neznatno rasla u posljednje vrijeme, a o krajnjoj cijeni ne pričamo mi nego trgovački lanci, odnosno vlasnici trgovina i trgovci – naveo je Jabandžić.

Prema informacijama Udruženja peradara Federacije BiH, nedavno je u BiH ušlo osam kontejnera smrznutog pilećeg filea iz Turske. Kako su saopćili, potaknuti ranijim praksama, opravdano su zabrinuti da je spomenuta količina zaleđenog mesa prošla proces odleđivanja i da se našla na prodajnim mjestima gdje se prodaje kao “svježe meso”.

Najnovije

spot_img