Koalicija “Prvi mart”: Kraj vladavine SNSD-a

Koalicija “Prvi mart”: Kraj vladavine SNSD-a

76
0
PODIJELI

Koalicija „Prvi mart“ pozdravlja preliminarne rezultate Općih izbora 2014. godine, te činjenicu da bez obračunatih glasova putem pošte, SNSD već sad očigledno gubi ključne pozicije u entitetu Republika Srpska, a uskoro ćemo znati koliko su u padu na nivou zakonodavnih tijela vlasti.

Također, pozdravljamo i izbor kandidata „Domovine“, Ramiza Salkića, za funkciju potpredsjednika RS-a.

„Prvi mart“ očekuje prolazak kandidata u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine sa zajedničke liste povratnika koja je na ovom nivou učestvovala pod listom SDA, te  siguran rast u Narodnoj skupštini entiteta RS sa liste koalicije „Domovina“, među kojima će biti kandidati različitih stranaka u sklopu koalicije, što potvrđuje uvažavanje političkog pluralizma i snagu koalicije.

Koalicija „Prvi mart“ poziva medije, te predstavnike organizacija civilnog društva, da izbjegavaju davanje konačnih zaključaka o rezultatima „Domovine“, do potvrde rezultata i prebrojavanja velikog broja glasova iz bh. dijaspore. Također, pozdravljamo veliku izlaznost i interes građana za izborni proces.

Ostaje činjenica da će konačnu presudu i poraz kandidatkinje SNSD-a, Željke Cvijanović, imati glasovi povratnika, izbjeglih i raseljenih lica, te zbog toga čestitamo bošnjačkoj i hrvatskoj zajednici u RS-u na spremnosti da se zajednički obračunamo sa onima koji su tražili zabranu djelovanja naše organizacije. Od izabranih zastupnika “Domovine” očekujemo da se što prije uključe u pregovore o formiranju skupštinske većine u entitetu RS, te kroz to dogovore rješenja nekih ključnih pitanja, od diskriminacije u obrazovanju u Konjević Polju i Vrbanjcima, izgradnje memorijalnog centra u Prijedoru i drugim mjestima, do rješavanja pitanja zaštite imovine povratnika, te njihovih statusnih pitanja poput diskriminacije s kojom se suočavaju civilne žrtve rata. Pred nama je historijska šansa da promijenimo stanje u kojem se ova zemlja nalazi, naša generacija ima odgovornost za dane koji su pred nama, saopćeno je.