Koalicija “Pod lupom”: Do sada prijavljene 374 izborne nepravilnosti

Preporučujemo

U prethodne četiri sedmice dugoročnog posmatranja izbora, Koaliciji “Pod lupom” prijavljene su 374 različite izborne nepravilnosti. Najveći broj uočenih nepravilnosti odnosi se na vođenje izborne kampanje u vrijeme kada je to Izbornim zakonom BiH izričito zabranjeno – čak 256 evidentiranih slučajeva. 

“Od ukupnog broja evidentiranih nepravilnosti zabranjene kampanje, na plaćene oglase na društvenim mrežama odnosi se 146 prijava, a na druge aktivnosti izborne kampanje na terenu 110 prijava”, istakla je Jelena Tanasković Mićanović, koordinator za javne politike Koalicije “Pod lupom”.

Iz Koalicije “Pod lupom” su naveli da su prijave sa dokazima dostavljene Centralnoj izbornoj komisiji BiH. 

“Centralna izborna komisija BiH u zadnja dva izborna ciklusa kontinuirano izriče novčane sankcije za ovu vrstu kršenja zakona, međutim čini se da iste često nemaju odvraćajući karakter za pojedine političke subjekte. Podsjećamo da izborna kampanja za Opšte izbore 2022. godine u BiH zvanično počinje 2. septembra”, naveli su. 

Istakli su da, informacija sa terena koja može biti zabrinjavajuća, jeste da se određeni broj opštinskih i gradskih izbornih komisija suočava sa problemom popunjavanja biračkih odbora jer politički subjekti nisu dostavili dovoljan broj kandidata za članove i zamjenske članove biračkih odbora. 

“Obzirom da je rok za imenovanje biračkih odbora 2. septembra, ostaje da se vidi da li će sve opštinske i gradske izborne komisije uspjeti prevazići ovaj izazov”, rekla je Tanasković Mićanović. 

Zbog ovog, ali i drugih problema u načinu formiranja i radu biračkih odbora, iz Koalicije “Pod lupom” stava su da nakon izbora treba mijenjati način izbora članova biračkih odbora kako izborni proces ne bi zavisio od političkih subjekata.

Koalicija za slobodne i poštene izbore ”Pod lupom” u partnerstvu sa 85 organizacija civilnog društva i neformalnih grupa posmatra predizborni period u BiH.

(RTV GD/BHRT)

Najnovije