Kladanj: Večeras počinje manifestacija “Dova kod Djevojačke pećine”

Preporučujemo

Manifestacija „Dova kod Djevojačke pećine 2022“ počinje večeras učenjem mevluda, kelimei-tevhida i zikra u džamiji u Brateljevićima, kod Kladnja, poslije akšam-namaza. Dova kod Djevojačke pećine datira, prema nekim predanjima, čak više od 400 godina.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Kladanj, Asim-ef. Esmić, je kazao da osim predstavnika Tarikatskog centra, derviša, kao i predstavnici institucija, društvenog, političkog i kulturnog života, a gost predavač će biti Izet-ef. Čamdžić.

U okviru manifestacije planirana je i izložba slika, promocija knjige, biciklijada, susreti zavičajnih stvaralaca, malonogometni turnir i drugi kulturni i sportski sadržaji.

Centralni dio manifestacije je dova kod Djevojačke pećine, koja će biti održana u nedjelju s početkom u 11.30 sati.

Esmić je podsjetio da okupljanje vjernika, u svakoj prilici, simbolizira džemat i zajedništvo, te da ima za cilj približiti srca vjernika, a Djevojačka pećina i za stanovnike Kladnja predstavlja oazu mira, duhovnosti i zajedništva.

– Ona je za sve stanovnike ovog područja izuzetno značajna. Zato smo sretni kada nam u posjetu dođu mnogobrojni vjernici iz svih krajeva naše domovine i naše dijaspore da zajedno u dovi i ibadetu provedemo vrijeme na dovištu i na taj način ojačamo naše biće za izazove i druga iskušenja u ovom teškom vremenu za naš narod i našu domovinu – poručio je ef. Esmić, javlja MINA.

Najnovije

spot_img