Kavazović: Natjecati se na izborima nije grijeh, ali jeste govoriti poluistinu i laži ljudima

Preporučujemo

Živimo u vremenu u kojem se namnožilo mnogo onih koji žive tako što proždiru čast i dostojanstvo drugih, hraneći se lažima i klevetama. Svevišnji stvoritelj je u Svojoj knjizi kazao da će doći vrijeme smutnje, klevete i sumnjičenja, kako bi snaga muslimana oslabila i njihov ugled bio okaljan.

Kada dođu takva vremena, vjernik bi trebalo da posluša Božiju riječ i kloni se sumnjičenja i ogovaranja ljudi, zarad sitnog šićara, i iznošenja laži o ljudima bez jasnih dokaza, jer je to veliki grijeh, kazao je u današnjoj hutbi reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

Dodao je da je Allah dž. š. takvu rabotu i zaradu proglasio odvratnom i uporedio je s jedenjem mesa mrtva čovjeka.

– Vrijeme je kampanja i izbora. Mnogi će izaći na bijeli dan da prodaju laži i da ih naplate. Bit će i onih koji će govoriti o onome što je moguće uraditi i što je potrebno, ali i onih koji će obećavati i ono što je nemoguće, kako bi se umilili ljudima. Naslušat ćemo se mnogo laži i poluistina, a neke će biti izrečene da bi vas zabavile.

Osjećam odgovornost da muslimanima koji će se natjecati na izborima skrenem pažnju da budu oprezni i odmjereni, a u nastupima dostojanstveni. Natjecati se na izborima nije grijeh, naprotiv, ali govoriti poluistinu i laži ljudima i o ljudima je grijeh. Znajte da prema Božijem stvorenju jednom možete počiniti grijeh zbog nekog malog dunjalučkog šićara! Ta korist će proći, ali grijeh koji počinite trajno će ostati da vas proganja, kao utvara i avet koja vas neće napustiti – poručio je reis Kavazović.

Napomenuo je da je dužan ukazati na put muslimana i obavezu svakog od nas da vodi računa o sebi, svom bratu i svojoj sestri, da čuva njihovu čast i dostojanstvo, kao i svoju čast i dostojanstvo, i da čuva jedinstvo zajednice kojoj pripada.

– Vjerovjesnik, a.s., i časni ashabi nastojali su da primjer bratstva bude obavijen pravednošću, ljubavlju i iskrenošću; da bratska veza bude ojačana lijepim ophođenjem među muslimanima i međusobnom solidarnošću. Uistinu, ničiji iman nije upotpunjen osim kada voli i želi svome bratu isto ono što želi i sam sebi. Muslimanima nije dopušteno da potcjenjuju ono što na prvi pogled može izgledati bezazleno, jer iz male vatre, iz male svađe, kako to reče jedna mudrost, može se pojaviti veliki požar.

Vjerovjesnik, a.s., jedne prilike je kazao: Želite li da vas obavijestim o onome što je vrednije od posta, namaza i sadake? Da, Allahov poslaniče, rekosmo: Izmirenje, reče on: jer je razdor, uistinu, nesreća.

U glavama naših ljudi ima mnogo britkih jezika kojima govore bez potrebe, teških riječi bez značenja i pretjeranih reakcija, kao da je smak svijeta. Bolje bi nam bilo da poslušamo Božiju riječ: I izbjegavajte ono što će dovesti do smutnje, koja neće zadesiti samo one među vama koji su krivi, i znajte da Allah strašno kažnjava. (El-Enfal, 25)

Snaga i veličina jedne zajednice ogleda se i u tome da njeni članovi imaju snage priznati i greške koje su počinili, a potom ih nastoje popraviti – rekao je Kavazović.

Istakao je da je obaveza muslimana da zajedno čine ono što je u što je u njihovoj moći kako bi ispunili emanet prenošenja vjere na nove generacije muslimana.

– Svaki sljedbenik din-i-islama se mora žrtvovati, zajedno sa svojom braćom, u džematu da naša zajednica uspije obezbijediti dobre uvjete za obrazovanje svakog našeg djeteta. Hidajet (uputa) je od Boga, ali obrazovanje je u rukama roditelja, države i zajednice muslimana. Muhammed, a.s., bodrio je svoje ashabe govoreći im: Tražite nauku čak i u Kini.

To je vasijet koji je generacijama bio poštovan među muslimanima. Prve moderne koledže osnovali su muslimani, i na Istoku i na Zapadu. Od tada, proširilo se prenošenje znanja, a svaki značajan grad imao je školu – rekao je Kavazović.

Istakao je da su ponosni na naše bosanske medrese, koje su bile preteče modernog obrazovnog sistema u našoj zemlji i njegov temelj.

– Nakon više od sedamdeset godina ponovo smo obnovili rad medrese u Banjoj Luci. Čestitam muftiji, direktoru Medrese, muderisima, odgajateljima, imamima, učenicima i roditeljima Banjolučkog muftijstva na prvim hrabrim koracima, punim samopouzdanja. Naš narod kaže: Hrabre sreća prati.

Nadamo se, s Božijom pomoći, da će plamen nauke i morala ovladati našom djecom i da će se natjecati u dobru u životu, kako nas Allah Svemogući savjetuje. Nikada ne treba padati u očaj i predavati se, nego raditi i čekati priliku da se želje ostvare.

Pred nama i ovom našom Medresom je, ako Bog da, dug put. Trebat će nam mnogo strpljenja i truda, a posebno muftiji i muderisima, da se rezultati ugledaju. Moramo računati i na poteškoće i posrtanja kojih će svakako biti, ali neka naš slonac bude pouzdanje u Božiju pomoć i razumijevanje muslimana Banja Luke i cijele Bosne i Hercegovine. Ohrabren sam prvom reakcijom muslimana i njihovom podrškom. Ovo je još jedna prilika koju nam Allah šalje, kako bismo zaslužili Njegovo zadovoljstvo – rekao je, između ostalog, reis Kavazović.

(RTV GLAS DRINE/DNEVNI AVAZ)

Najnovije