Izrael nastavio s bombardovanjem Gaze: Poginulo najmanje 35 Palestinaca i pet Izraelaca

Preporučujemo

Neprijateljstva između Izraela i Hamasa eskalirala su u srijedu, a prema posljednjim podacima, najmanje je 35 ubijenih u Gazi i pet u Izraelu u najintenzivnijim zračnim napadima u posljednjih nekoliko godina.Izrael je rano jutros izveo stotine zračnih napada u Gazi, dok su palestinski militanti ispalili više raketnih baraža na Tel Aviv i Beershebu, prenosi Reuters.

Jedna višespratna stambena zgrada u Gazi se srušila, a druga je teško oštećena nakon što su ih opet pogodili izraelski zračni napadi.

Izrael je rekao da su njegovi avioni u današnjim napadima gađali i ubili nekoliko čelnika Hamasa. Drugi napadi bili su usmjereni na ono što je vojska rekla da su mjesta lansiranja raketa, uredi Hamasa i domovi čelnika Hamasa.

Bila je to najteža ofanziva između Izraela i Hamasa od rata u Gazi 2014. godine i potaknula međunarodnu zabrinutost da bi situacija mogla izmaći kontroli.

“Odmah zaustavite vatru. Eskaliramo prema ratu punog razmjera. Lideri svih strana moraju preuzeti odgovornost za deeskalaciju. Troškovi rata u Gazi su poražavajući i plaćaju ga obični ljudi. UN radi sa svim stranama na obnavljanju smirenosti. Zaustavite nasilje sada”, napisao je UN-ov bliskoistočni mirovni izaslanik Tor Wennesland na Twitteru.

Domovi stanovnika Gaze zatresli su se i nebo se osvijetlilo od izraelskih napada, presrećući odlazeće rakete i izraelske rakete PVO. Najmanje 30 eksplozija začulo se u nekoliko minuta neposredno nakon zore u srijedu.

U mješovitom arapsko-jevrejskom gradu Lod, blizu Tel Aviva, dvije osobe su ubijene nakon što je raketa pogodila vozilo u tom području. Lod i druge mješovite gradove zahvatile su bijesne demonstracije zbog nasilja u Gazi i napetosti u Jerusalemu.

Hamasovo naoružano krilo saopštilo je da je ispalilo 210 raketa prema Beershebi i Tel Avivu kao odgovor na bombardiranje zgrade u Gazi. Izraelska vojska kaže da je otprilike trećina raketa pala, sletjevši unutar Gaze.

Izraelu je ciljanje militanata na Tel Aviv, njegov komercijalni glavni grad, predstavljalo novi izazov u obračunu s Hamasom, koji Izrael i Sjedinjene Države smatraju terorističkom organizacijom.

Nasilje je uslijedilo nakon višednevne napetosti u Jeruzalemu tokom muslimanskog svetog mjeseca ramazana, sukoba između izraelske policije i palestinskih demonstranata u džamiji Al-Aqsa i oko nje, na prostoru koji su Jevreji poštovali kao Brdo hrama i muslimani kao Plemenito utočište.

Oni su eskalirali posljednjih dana uoči – sada odgođenog – sudskog ročišta u slučaju koji bi mogao završiti deložiranjem palestinskih porodica iz domova u istočnom Jerusalemu.

Nasilje se rasplamsalo i na okupiranoj Zapadnoj obali, gdje je ubijen 26-godišnji Palestinac tokom sukoba u bacanju kamena u izbjegličkom kampu u blizini grada Hebron.

Premijer Benjamin Netanjahu proglasio je vanredno stanje u Lodu, a izraelska granična policija prebačena je u ovaj grad sa Zapadne obale.

List “Harec” prenio je da je Netanjahu noćas obišao Lod i osudio “anarhiju” na ulicama, naglasivši da “bez vladavine prava u zemlji ne ostaje ništa”. On je pozvao stanovnike da dozvole policiji, snagama sigurnosti i vojsci da riješe situaciju umjesto da uzimaju zakon u svoje ruke.

Najnovije

spot_img