Izetbegović: Nadam se da Schmidt neće nametnuti nešto što bi definitivno išlo na štetu Bošnjacima

Preporučujemo

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović sastao se danas u OHR-u sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom sa kojim je razgovarao o formiranju vlasti na nivou Federacije BiH.

Nakon sastanka Izetbegović je rekao da je visoki predstavnik želio čuti njegovo mišljenje u vezi s potencijalnim rješenjima i izlazom iz trenutne situacije.

“Ja sam mu kazao da smo mi uvijek spremni ponuditi to rješenje, ali Nermin Nikšić i Dragan Čović se nisu odazvali na sastanak koji je organizavao Refik Lendo. Mi smo spremni da se odluka svede na većinu ruku u Predstavničkom domu, s tim da ova situacija u kojoj se Lendo tretira na način da ima samo da potpiše, da posluša ono što srpski i hrvatski predstavnici odluče u ime njega, neće moći”, rekao je Izetbegović.

To bi, kako je dodao, ponizilo Bošnjake u Federaciji BiH koji čine 70 posto stanovništva.

Izetbegović je rekao da Schmidt tokom razgovora nije nagovjestio šta namjerava uraditi, već da je samo rekao da će čekati Ustavnopravnu komisiju u Predstavničkom domu Parlementa Federacije BiH da pokuša sama da dođe do rješenja.

“Nadam se da neće nametnuti nešto što bi definitivno išlo na štetu Bošnjacima”, istakao je Izetbegović.

Mediji prenose da će visoki predstavnik Christian Schmidt do kraja dana ponovo iskoristiti Bonska ovlaštenja i nametnuti odluke koje će se odnositi na deblokadu formiranja Vlade Federacije BiH.

(RTV GD/FENA)

Najnovije

spot_img