Izbori za Evropski parlament: Zeleni i liberali jačaju, krajnja desnica dobija dodatna mjesta

Preporučujemo

Nakon održanih izbora za Evropski parlament, prema prvim preliminarnim rezultatima najjače političke grupacije u Evropskoj uniji bit će narodnjaci i socijaldemokrati.

Klub zastupnika Evropske narodne stranke (kršćanski demokrati) dobio je 178 zastupničkih mjesta. Riječ je, pak, o gubitku određenog broja mjesta, jer su do sada imali 216.

Klub zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu sada ima 152, a u prethodnom mandatu su imali 185 mjesta.

Evropski konzervativci i reformisti također su pali na 61 zastupničko mjesto i to sa 77 koliko su imali.

Klub zastupnika Saveza liberala i demokrata za Evropu porastao je na 108 zastupnika, sa 69.

Konfederalni klub zastupnika Ujedinjene evropske ljevice i Nordijske zelene ljevice je pao na 39 zastupnika sa 52 koliko su imali. Klub zastupnika Zelenih/Evropskog slobodnog saveza sada ima 67, a prije su imali 52 zastupnika. Klub zastupnika Evrope slobode i demokratije porastao je sa 42 na 53 zastupnička mjesta.

Klub zastupnika Evrope nacija i sloboda sada također ima 55 zastupnika, dok je prije imao 36, a Nezavisni zastupnici sada imaju tek 7 mjesta, dok su ranije imali 20.

Inače, nijedna od tradicionalnih stranaka ne može da ima većinu u Parlamentu pa su potvrdile spremnost da sarađuju s bliskim partijama kako bi se radilo za dobrobit Evrope.

Predstavnici Narodnjaka i Socijaldemokrata su potvrdili spremnost da zajedno sarađuju i uključe i liberale u pronalazak programa za narednih pet godina.

Predstavnik Narodnjaka Martin Weber, koji je i kandidat za predsjednika Evropske komisije iz ove grupacije, je potvrdio da oni neće ni u kom slučaju sarađivati ni s ekstremnom ljevicom niti desnicom.

(RTV GD/KLIX)

Najnovije

spot_img