Iz Vukovara u dolinu nišana: Trka od 227 km za zagrljaj majki Srebrenice

Preporučujemo

Učesnici ovogodišnjeg ultramaratona mira Vukovar – Srebrenica, koji se održava trinaesti put u organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba, na čelu s predsjednikom Vijeća Arminom Hodžićem, stigli su u Srebrenicu.

Iako je u ultramaratonu planirano učestvovanje pet maratonaca, tek dvojica su završila cijelu etapu.  Iz Memorijalnog centra Ovčara 6. jula su prema Potočarima krenuli Boban Pantović, Mirsad Softić i Duško Štrbac.

Ove godine dvojica učesnika ultramaratona Vukovar – Srebrenica Dražen Ćućić i Miroslav Dudić-Lovrić istrčali su čitavu dionicu do Potočara u dužini od 227 kilometara. Zbog ekstremnih vrućina trojica učesnika nisu mogli da istrče cijelu dionicu.

Ultramaratonac Dražen Čurčić iz Osijeka trčao je 11. ultramaraton mira.

“Vremenski uslovi su iz godine u godinu su sve teži. Krenuli smo na put sa pet maratonaca, nažalost samo Miro i ja smo uspjeli istrčati sve dionice. Ekstremni uslovi, morate biti 100 posto fizički i psihički spremni”, kazao je Čurčić prisutnim novinarima.

“Mi krećemo iz doline križeva i dolazimo u dolinu nišana. Veže nas ista sudbina, nažalost, da su u ovom nesretnom ratu ubijeni civili bez obzira koje nacionalnosti. Život je život, nema cijenu. Mi nismo profesionalni sportisti, nego rekreativci. Ne trčimo za medalje nego za zagrljaj majki Srebrenice.”

Logistički tim čine Robert Kasumović, Adnan Hodžić i Admir Hasanović.

Pored maratonaca, na pojedinim dionicama pridružili su im se i drugi trkači koji svojim učestvovanjem žele podržati projekt i na taj način odati počast žrtvama.

Ultramaraton mira Vukovar-Srebrenica održava se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, članova Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića i Željka Komšića i gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića.

Cilj je da se pošalje poruka da rata nikad ne bude i da se više nikada, nikome i nigdje ne desi i ne ponovi genocid u Srebrenici.

“Ujedno, povezivanjem dva grada, želimo podići svijest o važnosti sjećanja i konačnog rješavanja pitanja nestalih osoba kao izraza temeljne humanosti prema svima koji još uvijek ne znaju ništa o sudbini svojih najmilijih”, poručili su ranije iz Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba.

Ultramaraton se održava od 2012. godine od 6. do 10. jula u kojem maratonci u pet etapa od Vukovara (Ovčara) preko Vinkovaca, Brčkog, Janje i Zvornika do Srebrenice (Potočari) pretrče 227 km.

(RTV GD/vijesti.ba)

Najnovije

spot_img