ISIL objavio fotografije obezglavljenog Tomislava Salopeka

ISIL objavio fotografije obezglavljenog Tomislava Salopeka

2446
0
PODIJELI

Pripadnici Islamske države tvrde da su usmrtili otetog hrvatskog državljanina Tomislava Salopeka, za kojim već danima u Egiptu traje intenzivna potraga, piše “Frans pres”. Objavljena je i fotografija odsječene Salopekove glave, ali za sada nije potvrđena njena autentičnost.

Iz Ministarstva spoljnih poslova Hrvatske su kazali da zasad nemaju potvrdu da su informacije koje su objavili pripadnici Islamske države.

“Bojim se da se prvi put hrvatskom građaninu dogodilo ono što se nažalost događa građanima drugih država”, rekao je hrvatski premijer Zoran Milanović nakon informacije da su pripadnici terorističke organizacije Islamska država ubili Tomislava Salopeka.

Na vanrednoj konferenciji za novinare Milanović je obećao da Hrvatska neće prestati da traži Salopeka “do zadnjeg trenutka, dok postoji tračak nade”.

“Ne možemo sa stopostotnom sigurnošću potvrditi da je to istina”, rekao je o snimku obezglavljivanja hrvatskog državljanina, ali je apelovao na sve ljude da se suzdrže od izlaganja djece tim prizorima.

Na pitanje o kontaktu sa egipatskim institucijama, s obzirom da je Salopek zarobljen u Kairu, gdje je radio, Milanović je kazao da je saradnja stalna, te potvrdio da Hrvatska neće učestvovati u borbenim akcijama protiv tzv. Islamske države, koja predstavlja problem cijelog svijeta.

Pozvao je građane da budu oprezni, da izbjegavaju dijelove svijeta u kojima se ovakva dešavanja zbivaju, te dodao da je Hrvatska zemlja koja je proteklih 20 godina doživjela mnogo patnje, ali da je otvorena za pomoć imigrantima i da će ih primiti možda čak i raširenijih ruku od drugih.

Na pitanje o podizanju stepena bezbjednosti kazao je da je Hrvatska dobro organizovana država i stalno na oprezu, ali da se normalan život mora nastaviti.

Podsjetimo, Salopek je otet 22. jula ujutro na području Kaira dok je službenim automobilom putovao na posao. Radio je za francusku grupu “Kompani Ženeral de Geofizik” (CGG).

Militanti objavili su 5. augusta snimku na kojoj Salopek kleči u pustinji uz maskiranog muškarca s nožem u ruci i čita s lista papira da će ga otmičari ubiti u roku od 48 časova ako egipatska vlada ne oslobodi uhapšene muslimanke.

Otmičari se poslije toga nisu oglasili, a egipatske snage bezbjednosti pokrenule su za njim sveobuhvatnu potragu.

tomislav