Inzko: Neću bonskim ovlaštenjima nametnuti izborni zakon BiH

Preporučujemo

Niko ne treba očekivati od OHR-a da riješi ovo pitanje upotrebom bonskih ovlaštenja, to je posao Parlamentarne skupštine BiH i stranaka u njoj, rekao je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko (Inzko) govoreći o izmjenama Izbornog zakona BiH.
Incko je to rekao u intervjuu za bh. izdanje Večernjeg lista odgovarajući na pitanje o eventualnom nametanju izmjena Izbornog zakona BiH.

“Izbori 2018. moraju se održati, demokratija je nezamisliva bez izbora. Prava građana – birati, biti birani, te zahtijevati odgovornost onih koji su trenutno na izabranim dužnostima moraju se osigurati”, izjavio je Incko.

On je uputio apel političkim liderima da preuzmu neophodne korake kako bi omogućili nesmetano održavanje i provođenje rezultata Opštih izbora 2018. godine.

“Odluka Ustavnog suda BiH od 1. decembra 2016. (predmet Ljubić), koja se ponajviše tiče izbora u Dom naroda Federacije, mora se provesti. Što se tiče OHR-a, u ovoj fazi mi smo spremni tehnički podržati taj proces koji vode EU i SAD”, rekao je visoki predstavnik Valentin Incko.

Incko smatra kako nema sumnje da će Bosna i Hercegovina biti članica Evropske unije, ali da ostaje pitanje kada će se to dogoditi.

“Mogu vam reći iz ličnog iskustva da integracija u Evropsku uniju nije lak posao. Potreban je naporan rad koji zahtijeva odlučnost i spremnost za postizanje kompromisa o nekim teškim i komplikovanim pitanjima. Austriji je trebalo sedam godina, Španiji devet. No, kada dođete do samog kraja tog procesa vidjećete da se vaša zemlja promijenila i reformisala nabolje, a to je možda ono čega se neki političari boje s obzirom da će tada pitanja kojima se oni sada koriste postati irelevantna. Oni će postati irelevantni. Međutim, Bosna i Hercegovina to mora uraditi zbog sebe, ne zbog Brisela. Tek onda će biti moguće pridružiti se evropskoj porodici”, ocijenio je Incko.

Komentarišući mogućnost da zastoj na evropskom putu dovede do porasta euroskepticizma u Bosni i Hercegovini i prodora neevropskih uticaja na ove prostore, Incko je rekao da s napredovanjem procesa pridruživanja skoro i da neće biti mjesta za bilo šta ili bilo koga osim za ideju Evropske unije i vrijednosti koje idu uz nju.

Najnovije

spot_img