Intenzivnijim inspekcijskim kontrolama marži zaštititi građane

Preporučujemo

Neophodnost češćih kontrola marži na osnovne životne namirnice u cilju zaštite građana, bila je tema danas održanog sastanka premijera Tuzlanskog kantona Irfana Halilagića i ministra trgovine, turizma i saobraćaja Mustafe Šakića, sa v.d. direktora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Šemsudinom Hasanbegovićem i glavnim kantonalnim tržišno-turističko-ugostiteljskm inspektorom Nihadom Habibovićem.

„Svjesni da se građani našeg kantona nalaze u nezavidnoj situaciji izloženi stalnim poskupljenjima svih, pa i osnovnih životnih namirnica, što dodatno usložnjava našu svakodnevicu, danas smo od Kantonalne uprave za inspekcijske poslove zatražili češće i intenzivnije kontrole opravdanosti tih poskupljenja. Razumijemo i da su određena poskupljenja posljedica realnih kretanja na tržištu, povećanja cijene transporta roba ili povećanja cijena ulaznih sirovina, ali naše građane želimo zaštititi od eventualnih neopravdanih poskupljenja“, kazao je danas premijer Halilagić.

Kako je istaknuo v.d. direktora Hasanbegović, već dvije godine Uprava kontinuirano kontroliše marže i goriva i osnovnih životnih namirnica. „Rezultati koje postižemo na terenu su dobri, ali imamo i više otežavajućih okolnosti, kao što je zastarjelost zakonske regulative koja reguliše kaznenu politiku u ovoj oblasti, mali broj inspektora, dotrajalost voznog parka što sve ograničava efikasnost inspekcijskog djelovanja“, navodi Hasanbegović.

Glavni kantonalni inspektor Habibović je danas kazao da je protekle godine, sa smirivanjem stanjem u pogledu pandemije došlo i do normalizacije cijena, međutim eskaliranje situacije u Ukrajini dovelo je do ponovne destabilizacije tržišta.

„Uprava za inspekcijske poslove je samo u zadnjih 15-tak dana, od eskalacije stanja u Ukrajini, izvršila 48 kontrola kojom prilikom je u 11 slučajeva evidentirano nepoštivanje odluka o ograničenju marži, odnosno 11 subjekata je zatečeno u prekršaju, i tom prilikom naši inspektori su izrekli kaznene mjere u iznosu od ukupno 19.750 KM. Kada je u pitanju nepoštivanje Odluke o kontroli cijena naši inspektori imaju nultu toleranciju i takvo ponašanje trgovaca sigurno nećemo tolerirati“, kazao je Habibović.

Premijer Halilagić i ministar Šakić su izrazili spremnost Vlade da u okviru svojih mogućnosti i ingerencija pomogne u zaštiti građana, međutim danas je rečeno da je trenutno važeća regulativa, u smislu federalne odluke, sasvim dovoljna da i nema potrebe za uvođenjem novih mjera na kantonalnom nivou, jer bi takvo djelovanje dovelo trgovce u neravnopravan položaj.

Ipak Vlada će u narednom periodu razmotriti donošenje inicijative za izmjenu Zakona o kontroli cijena kojim bi se pooštrila kaznena politika, kvalitetnije uredila ova oblast i zaštitili građani.

Najnovije

spot_img